Senzacija u Vodnjanu: otkrivena lubanja sv. Huberta

31.01.2020.

19:03

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Lubanja svetog Huberta, zaštitnika lovaca iz 8. stoljeća, najnovije je otkriće. Nalazila se u sarkofagu koji je donijet iz Venecije u Istru prije dvjesto godina.
Senzacionalno otkriće u Vodnjanu. U sarkofagu u crkvi svetog Blaža otkrivena je lubanja svetog Huberta. Vodnjan je inače poznat i po sačuvanim tijelima svetaca te  stotinama relikvija.

Lubanja svetog Huberta, zaštitnika lovaca iz 8. stoljeća, najnovije je otkriće. Nalazila se u sarkofagu koji je donijet iz Venecije u Istru prije dvjesto godina. Ova je relikvija, uz odijelo Pape Inocenta XII. i vrijednu kopiju Torinskog platna, pronađena sasvim slučajno 2017. godine. Otkriveno je tada čak 190 kostiju 12 svetaca. Sve su relikvije sada i znanstveno obrađene te je potvrđena njihova autentičnost.

- Mi sad znamo za svaku relikviju od kojeg dijela tijela je, da li je muško, da li je od žene, što su jeli, što su pili, koliko su bili visoki, boju očiju, sve se zna., kazao je vlč. Marijan Jelenić, vodnjanski župnik.

Vodnjanska crkva sv. Blaža čuva relikvije čak 266 kršćanskih svetaca. Ima ih gotovo 400, što je impresivna zbirka u svjetskim razmjerima.

- Imamo veliki plan ispod crkve kopati kriptu koja bi imala 400 kvadrata i u tu kriptu bismo lipo to smjestili, ali i sa svim mogućim osiguravajućim sredstvima koja svijet ima na raspolaganju, imamo blago koje je bez cijene, naglasio je vlč. Jelenić.

Uoči blagdana sv. Blaža, zaštitnika Vodnjana, iz tiska je ovih dana izašla monografija  "Sanctuarium Adignani". Na osamsto stranica popisane su sve dosad pronađene relikvije u Vodnjanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!