08:25 / 12.03.2021.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/HRT

Senzacionalni crteži Tomislava Čeranića pred zagrebačkom publikom

Fantastično slikarstvo Tomislava Čeranića

Fantastično slikarstvo Tomislava Čeranića

Foto: HTV / HRT

U Zagrebačkome Studiju "Josip Račić" otvorena je izložba priznatog šibenskog umjetnika Tomislava Čeranića. Petnaest djela tzv. fantastičnog slikarstva, iznimne tehničke vještine objedinjeno je u izložbi "Plener".

Na prvi pogled djela izgledaju kao bakropis ili neka druga grafička tehnika, a zapravo se radi o iznimno rafiniranim crtežima olovkom. Vrlo minuciozna i fascinantna, tehnika je sekundarna, samo sredstvo da se izrazi ideja koja se naslanja na tradiciju tzv. fantastičnog slikarstva - od kasne renesanse do avangarde.

- Koristio sam uglavnom slikovne predloške iz enciklopedije 19. stoljeća, ilustrirane turističke vodiče te veletrgovinske kataloge. Kombiniram različite realnosti dovodeći ih u alogičnu, neočekivanu vezu, kaže Tomislav Čeranić.

- Njegova teorija citatnosti je složenija nego što je to običniji citat danas, kada se referira samo na jednog umjetnika. Ja na nju gledam kao na otklon kraja jedne epohe, kao na manirizam prema visokoj renesansi ili kao na helenizam prema klasičnoj antičkoj umjetnosti, smatra kustos izložbe Željko Marcijuš.

Čeranićevi crteži hibridi su klasičnih i nadrealističkih elemenata - svojevrsni postmoderni manirizam čiji prizori polaze iz snoviđenja.

Umjetničke vizije Tomislava Čeranića nadilaze vrijeme. A pronađete li ga za ove crteže, koje je još bolje doživjeti uživo, dođite u Studio Moderne galerije do 4. travnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!