Šerbedžija otvorio Festival Krleže u Zagrebu

03.07.2020.

09:52

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Programom sjećanja Krležinih suvremenika u sklopu kojeg je Rade Šerbedžija izveo monodramu 'Moj obračun s njima', u atriju Leksikografskog zavoda počeo je 9. Festival Miroslav Krleža.
Programom sjećanja Krležinih suvremenika u sklopu kojeg je Rade Šerbedžija izveo monodramu 'Moj obračun s njima', u atriju Leksikografskog zavoda počeo je 9. Festival Miroslav Krleža čiji program potpisuje njegov ravnatelj, inicijator festivala Goran Matović.

Do 7. srpnja publika će moći vidjeti predstave 'Na rubu pameti', 'Bobočka', 'Maskerata', HNK u Mostaru izvest će 'Kraljevo', a bit će i niz popratnih događanja, od promocije reprinta Krležine knjige 'Tri kavalira gospođice Melanije' do izložbe Krležinih rukopisa.

Festival i ove godine završava susretom Doručak kod Krleže i to 7. srpnja u 7 u jutro - u vrijeme Krležina rođenja.

- Mi smo preko suradnje s Leksikografskim zavodom, s kazalištem Gavella, s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, s Akademijom, stvorili jednu novu energiju. Dakle, naš festival radi na multimedijalnosti, na spajanju različitih poetika i umjetničkih disciplina, različitih generacija, i mi zapravo govorimo neprekidno o Krleži danas, ističe ravnatelj festivala Goran Matović.

Rade Šerbedžija prisjetio se dana kad je bio kod Krleže s jednim prijateljem režiserom: Dogovarali smo da radimo neke predstave na osnovu njegovih tekstova. Imali smo tako moderne i strašne ideje, a onda je on s nama polemizirao da to ne može tako, priča Šerbedžija.

- Nakon predavanja koje nam je održao, rekao je 'gospodo moja, ja sam sve to napisao, ali vi nitko ništa ne čitate', i zaista čini se kao da je sve napisao, zaključio je Šerbedžija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!