19:23 / 13.11.2018.

Autor: V.M./A.R./HRT

Šetnja 41. Interliberom: iako se knjige malo čita, puno ih se kupuje

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 41. Interliber. Sajam je prošle godine posjetilo više od 130 tisuća posjetitelja, a kako je ove godine više izlagača na većem izložbenom prostoru, organizatori se nadaju još boljim rezultatima.
Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 41. međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber. Sajam je prošle godine posjetilo više od 130 tisuća posjetitelja, a kako je ove godine više izlagača na većem izložbenom prostoru, organizatori se nadaju još boljim rezultatima.

Paviljoni 5 i 6 Zagrebačkoga velesajma i ove godine velikim izborom i povoljnim cijenama knjiga privlače desetke tisuća posjetitelja. Kriza koja je prije nekoliko godina ugrozila nakladnike prijetila je otkazivanjem Interlibera. Stanje je sada nešto bolje, no daleko je od idealnoga.

Posljedice krize koja je imala prošle godine krešendom raspada knjižarskog sustava još se osjećaju ali borba i dalje traje, svi se bore, rade nove naslove, pokušavaju radom se izvući iz posljedica te krize, komentira predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Mišo Nejašmić.

U povodu početka Interlibera u Temi dana gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je, među ostalim, najavila ulaganje 50 milijuna kuna u  programe ubrzavanje provođenja strategije čitanja:

U Temi dana posvećenoj Interliberu, stanju na hrvatskom knjižnom tržištu, krizi u izdavaštvu te promjenama loših čitateljskih navika hrvatskih građana, uz ministricu Obuljen Koržinek sudjelovao i pisac Miro Gavran:
'Bez čitatelja književnost nema smisla' S obzirom na to da izlagači ne propuštaju Interliber, očito im puno znači. Sa svojim štandom već devetu godinu prisutna je i rock-knjižara Rockmark, koja uz knjige nudi i druge proizvode povezane s glazbom - sve osim nosača zvuka.

Zadovoljni smo. Svake godine mogu reći da je i naša ponuda sve veća, a samim time nam je i sve bolje. Ove godine je tek počelo, ali nadamo da se će opet biti bolje nego prošle,  kaže Ivan Muhvić iz glazbene knjižare Rockmark.

Evo što o ponudi sajma kažu posjetitelji koji se iz godine u godinu vraćaju na Interliber:

Organizatori sajma posjetitelje pozivaju da dojmove s Interlibera podjele i preko Facebooka:Premda je sajam tek otvoren, brojni posjetitelji požurili su kako bi među prvima provjerili što se ove godine nudi. Među njima je bio i pisac i scenarist Zoran Lazić.

U ovih pet dana se proda više nego u ostalih 360. Ja volim doći kao kupac ovdje i riješiti božićne poklone. Volim kobasice, volim fritule, kao i svi, pa možda bi to bilo neko rješenje da se i ostatak godine otvori ovakav nekakav trgovački centar - kava, kobasica, knjiga,  priča pisac i scenarist Zoran Lazić.

Dakle, čak i ako niste ljubitelj knjiga, pronaći ćete nešto za sebe. Ulaz na Interliber je slobodan, otvoren je do nedjelje od 10 do 20 sati, osim petka i subote kada ga možete posjetiti do 21 sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!