21:45 / 20.08.2020.

Autor: T.V./Hina

SFF: Marija Škaričić najbolja glumica, "Antiotpad" najbolji kratki film

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glumica Marija Škaričić dobila je Srce Sarajeva za najbolju glumicu, a hrvatsko ostvarenje "Antiotpad" Tina Žanića odnijelo je nagradu za najbolji kratki film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
Glumica Marija Škaričić dobila je u četvrtak Srce Sarajeva za najbolju glumicu, a hrvatsko ostvarenje "Antiotpad" Tina Žanića odnijelo je nagradu za najbolji kratki film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Ovogodišnje izdanje SFF-a koje je zbog pandemije koronavirusa u cijelosti realizirano u online formatu u svom natjecateljskom dijelu završeno je u četvrtak dodjelom nagrada.

- Jako me razveselila ova nagrada i želim se zahvaliti cijeloj ekipi, kazala je Škaričić nakon što je objavljena odluka.

Film "Mare" u kojem je glumila, snimljen u hrvatsko-švicarskoj koprodukciji čiju režiju potpisuje Andrea Štaka i koji je bio u konkurenciji za najbolji igrani film, dobio je partnersku nagradu koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE). "Mare" će tako dobiti posebnu potporu CICAE u distribuciji i prikazivanju kroz mrežu koju čini tri tisuće kina.

Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film dobilo je hrvatsko ostvarenje pod naslovom "Antiotpad" redatelja Tina Žanića. Film je zapravo priča o problematičnom zagrebačkom adolescentu kojega okolnosti dovode do samog ruba pucanja.

Najboljim igranim filmom 26. SFF-a žiri je proglasio kosovski film "Exil" redatelja Visara Morine. Film donosi priču o kosovskom Albancu koji živi i radi u Njemačkoj i tamo se suočava s  diskriminacijom zbog svog etničkog podrijetla.

Ru Hasanov dobio je nagradu za najboljeg redatelja a najbolji je glumac Vangelis Mourikis koji je ostvario ulogu u filmu "Kopač".

Među 16 dokumentarnih filmova najboljim je proglašen "Sretan Božić Yiwu" u režiji Mladena Kovačevića a najbolji kratki film je grčko ostvarenje "U njenim koracima" redateljice Anastasie Kratidi

Ovogodišnji SFF publici je ponudio 187 filmova iz 56 zemalja.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ocijenio je festival uspješnim unatoč izazovima na koje prošle godine nitko nije mogao računati. Jasno je, kazao je, da projekcije s publikom i razgovori s filmskim umjetnicima svima nedostaju.

- Ovo je bilo jedno veliko iskustvo, kazao je Purivatra, dodajući kako se postiglo najviše što je moguće jer se djelovalo unaprijed i razvijena je platforma koja je na izazov odgovorila "čistom peticom". Dio SFF-a, kako je kazao njegov direktor, temeljem stečenog iskustva i u narednim bi se godinama mogao nastaviti odvijati u online formatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!