Shakespeareov svijet na kazališnim plakatima

05.05.2023.

10:02

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Slavni poljski glumac Andrzej Seweryn kao kralj Lear

Slavni poljski glumac Andrzej Seweryn kao kralj Lear

Foto: MFMS / HRT

Rijeka je domaćin 28. Međunarodnog festivala malih scena koji traje tjedan dana. U sklopu programa postavljena je i izložba o Shakespeareovom svijetu na poljskim kazališnim plakatima.

Na festivalu su se okupila kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Poljske, koja u svojim predstavama progovaraju o temeljnim ljudskim pravima i onima koji žive na marginama suvremenog društva.

Jedna od najiščekivanijih bila je predstava poljskog Teatra Stary iz Lublina, koji je pred publiku sinoć stigao sa Shakespeareovim "Learom".

Riječ je o monodrami u kojoj kralj postaje obespravljeni marginalac, starac prepušten sam sebi, pretvoren u lutalicu, a izvodi je jedan od najpoznatijih poljskih glumaca Andrzej Seweryn. Pogledati su je mogli samo rijetki sretnici jer autorski tim ulazak nije dopustio ni televizijskim ekipama.

Uoči predstave u HKD-u na Sušaku otvorena je izložba koja prikazuje Shakespeareov svijet na poljskim kazališnim plakatima, u različitim tehnikama, nastalima tijekom više od pola stoljeća.

Izložba je otvorena do 18. svibnja, a obišla ju je i ekipa Vijesti iz kulture:

- U ovoj predstavi kralja Leara gledamo u jednom drugačijem trenutku, onom njegove ludosti, kada pokušava oživjeti sjećanja na sve što mu se dogodilo u životu. S obzirom na to da je to naša inačica Shakespearova djela, nazvali smo je samo Lear, izjavila je Karolina Rozwod, ravnateljica Teatra Stary.

Selektor Međunarodnog festivala malih scena Jasen Boko istaknuo je, pak, da je Riječ je o jednoj izuzetnoj predstavi:

- Andrzej Seweryn je glumac, koji možda kod nas puno ne znači, ali igrao je s Peterom Brookom, na Netflixu ima seriju koja je izuzetno gledana, on je apsolutno najveći poljski glumac s međunarodnom karijerom. Mislim da je jako dobro da ga stavimo u kontekst naših glumaca i glumaca koji dolaze iz drugih krajeva i da u ovih sedam dana vidimo gdje gluma ide, ustvrdio je Boko.


Andrzej Seweryn

Andrzej Seweryn

Foto: MFMS / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!