18:50 / 05.01.2021.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT

Šibenik bio važno naselje i prije 1066.

-

-

Foto: - / -

Otkriveni dio kamenoga crkvenoga namještaja vezuje se uz vrijeme vladavine kneza Trpimira. 12. je to takav ulomak pronađen u Dalmaciji, ali i prvi na području Šibenika.
Iznimno vrijedni nalazi arheologa, postanak Šibenika smještaju stoljeće ili dva prije prvog pisanog spomena njegova imena. Naime, pronađena su dva traga koja pružaju dodatnu potvrdu da je Šibenik bio važno naselje i prije 1066. kada se prvi put spominje.

Špilja i crkvica svetoga Antuna Pustinjaka u šibenskome kanalu - krila je iznenađenje. Pod ruševinama središnjega oltara iz 17. stoljeća zarobljen je bio čak 800 godina stariji nalaz.

- I u tom razvrstavanju dijelova oltara se dogodilo i to iznenađenje - naišli smo na ulomak pluteja oltarne ograde ukrašen pleterom kojeg datiramo u sredinu 9. stoljeća - kaže Emil Podrug, viši kustos Muzeja grada Šibenika.

Otkriveni dio kamenoga crkvenoga namještaja vezuje se uz vrijeme vladavine kneza Trpimira. 12. je to takav ulomak pronađen u Dalmaciji, ali i prvi na području Šibenika.

- Jedan izuzetno značajan nalaz koji nam sad otvara nove stručno znanstvene priče o tome kako je dospio u pećinu svetoga Ante - kaže Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

A otvorene su nove stručno-znanstvene priče i o najstarijoj šibenskoj utvrdi - svetom Mihovilu. Eksperimentalna metoda ispitivanja uzoraka ugljena iz žbuke približila je datum gradnje sjeveroistočnoga bedema.

- Ti uzorci ugljena su nastali između 881 i 978 znači kasno 9. i skoro cijelo 10. stoljeće - naglašava Josip Pavić, Odjel za kulturno-povijesnu baštinu JU Tvrđava kulture.

U prilog tome ide i ondje prije iskopana - uljanica iz bliskog razdoblja. Otkrića iz šibenskoga kanala i s tvrđave novi su dijelovi mozaika o postanku grada, prvi put spomenutoga u povelji Petra Krešimira IV. potpisanoj na Božić prije 9 i pol stoljeća.

- Istraživačima je već bilo jasno da je u trenutku kad Petar Krešimir dolazi ovdje potpisati tu povelju da Šibenik već mora biti značajno naselje, ali sad smo malo sigurniji u tom pomicanju stoljeće ili dva ranije tog ajmo reći hrvatskog Šibenika - dodaje Pavić.

Sigurniji za dva nova dokaza da je na njegovoj rođendanskoj torti i više od tisuću svjećica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!