Šibenik: Nastavak obnove Tvrđave sv. Nikole koju je obišlo 10 tisuća posjetitelja

18.10.2022.

07:53

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Od 1. svibnja do 10. listopada Tvrđavu sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante obišlo je deset tisuća posjetitelja, a nakon završene sezone iz Javne ustanove Prirode Šibensko-kninske županije, koja upravlja tim UNESCO-ovim spomenikom, najavljuju nastavak njezine obnove. 

U međuvremenu je na temelju projektne dokumentacije pribavljena građevinska dozvola cjelokupne obnove tvrđave, vrijedne oko sto milijuna kuna, za što se čeka raspisivanje odgovarajućeg natječaja.

Obilazak Tvrđave sv. Nikole tijekom turističke sezone bio je moguć isključivo morskim putem prema unaprijed utvrđenim satnicama u organizaciji Javne ustanove. Deset tisuća posjetitelja u obilazak tvrđave krenuo je ukrcavanjem na šibenskoj rivi.

- Moramo biti svjesni da je Tvrđava smještena na otočiću te da može primiti samo ograničen broj posjetitelja pa zato jasno ne možemo govoriti o ogromnom broju posjetitelja, rekla je ravnateljica Javne ustanove Anita Babačić-Ajduk.

Nakon završetka turističke sezone, obilazak Tvrđave sv. Nikole i dalje je moguć, ali uz unaprijed najavljene posjete, rekla je, dodajući da Javna ustanova nastavlja obnovu te tvrđave, izgrađene u 16. stoljeću.

Dok se čeka na cjelovitu obnovu, Javna ustanova Priroda nastavit će radove na sanaciji oštećenja za koje je od Ministarstva kulture i medija dobila oko 300 tisuća kuna.

Nakon što je Hrvatski restauratorski zavod izradio projektnu dokumentaciju za projekt Turističke valorizacije Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante, vrijedan oko 2,6 milijuna kuna, načinjen je i akcijski plan upravljanja tom tvrđavom i plan upravljanja posjetiteljima, kojim je određen i ograničen broj posjetitelja jedine morske tvrđave od njih četiri na području Šibenika.

Kako je rekla Babačić-Ajduk, čeka se raspisivanje natječaja iz fondova Europske unije na koji će moći prijaviti projekt, koji je također izrađen tako da se obnova te tvrđave može podijeliti u dvije faze te kao takva prijaviti na natječaj s obzirom na to da je riječ o projektu obnove velike financijske vrijednosti.

Projekt cjelovite obnove vrijedan je oko 100 milijuna kuna, a obnova je planirana tako da se sačuva integritet spomeničke vrijednosti Tvrđave sv. Nikole.

Plan upravljanja donesen je u skladu s UNESCO-ovim smjernicama za desetogodišnje razdoblje. Posjetiteljski centar, koji je smješten nadomak te tvrđave, na mjestu negdašnje vojarne u uvali Minerska, uskoro bi trebao biti dovršen i otvoren do početka iduće sezone, a postat će prihvatni centar za cijelo područje "buffer zone".

Tvrđava sv. Nikole, drugi je UNESCO-ov spomenik u Šibeniku, nakon katedrale sv. Jakova.

Riječ je o pomorskoj obrambenoj utvrdi izgrađenoj na otočiću Ljuljevcu na ulazu u Kanal sv. Ante. Četvrta je šibenska tvrđava i jedina morska.

Godine 2017. Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu zajedničke transnacionalne nominacije Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća, koju još čine obrambeni sustav Zadra, utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova u Italiji, te grad Kotor u Crnoj Gori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!