Trinaest godina otkrivala se i restaurirala notna riznica šibenske katedrale

31.07.2022.

07:03

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Šibenskoj katedrali svetog Jakova predstavljena je knjiga rukopisnih muzikalija iz sredine 19. stoljeća. Dio građe je, zbog neodgovarajućih uvjeta, uništen, no restaurirane su 34 bilježnice.

Skladba posvećena svetom Jakovu jedan je od obrađenih rukopisa. Put do izvedbe temeljit i zahtjevan.

- Kad vi vidite tu notaciju, tekst, to su prepisivači i pitanje je jesu li bili obrazovani i onda shvatite da sve ono što ste radili kroz školovanje dolazi vam tu do izražaja, rekla je voditeljica zbora Jelena Mikulandra.

Obrisala je autorica arhivsku prašinu i predstavila skriveno glazbeno blago.

- Da vidimo što se u Šibeniku izvodilo, pjevalo i kakav je bio glazbeni život crkvene glazbe u drugoj polovici 19. stoljeća, poručila je autorica knjige Snježana Miklaušić-Ćeran. 

Jedinstven je to katalog muzikološke literature. U arhivu pronađene skladbe petnaestorice autora.

- Donosi zapravo elementarne podatke o ovoj čitavoj zbirci, ne mogu govoriti o glazbi, jer tu ima preko stotinjak glazbenih djela koje valja prepisati u note, dodao je orguljaš Pavle Matešić.

Trinaest godina otkrivala se i restaurirala notna riznica šibenske katedrale.

- Nismo odmah znali radi li se o prijepisima ili autografima, to je dosta teško isto ustanoviti. Kod nekih skladbi je potpisan prepisivač, kod nekih ne. Neke su prepisivane u Šibeniku, neke u Loretu, naglasila je autorica knjige.

Crkvenim djelima dala je zaslužen identitet, a predstoji muzikološki rad.

- Da se pokušaju vrednovati skladbe, da se pokušaju staviti u kontekst hrvatske crkvene glazbe i europske crkvene glazbe, istaknula je Miklaušić-Ćeran.

Dio skladbi uvršten je u međunarodnu bazu glazbenih rukopisa, što bi moglo doprinijeti njihovu daljnjem izvođenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!