14:17 / 15.06.2019.

Autor: I.H./Hina

Šibenska tvrđava sv. Nikole otvorena za javnost

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvrđava sv. Nikole predstavlja primjer venecijanskog obrambenog sustava iz 16. i 17. stoljeća.
Šibenska Tvrđava sv. Nikole, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis materijalne kulturne baštine, otvorena je u subotu nakon što je dvije godine bila zatvorena zbog radova na sanaciji. Otvorenju je prisustvovala i ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek.

U protekle tri godine u obnovu tvrđave uloženo je oko 5 milijuna kuna, od čega 4 milijuna iz proračuna Šibensko-kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture.

Provedeni su radovi na čišćenju objekta i nužnoj sanaciji radi sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Tvrđava sv. Nikole predstavlja primjer venecijanskog obrambenog sustava iz 16. i 17. stoljeća. Podigli su ju Mlečani kako bi odbili tursku najezdu. Svakodnevicu nekadašnje vojne posade posjetitelji će iskusiti tehnologijom proširene stvarnosti.

Cjelovita obnova ove renesansne građevine s plaštom od venecijanske opeke tek slijedi. Nakon obnove Svetog Mihovila i Baronea, te početka uređenja utvrde Svetoga Ivana, revitalizacijom Svetoga Nikole Krešimirov grad nastavlja turistički valorizirati svoje bogato nasljeđe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!