14:34 / 22.12.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Sindikalni povjerenici HNK traže smjenu intendantice Vrgoč

Dubravka Vrgoč (foto: Marko Lukunić/PIXSELL) Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Dubravka Vrgoč (foto: Marko Lukunić/PIXSELL) Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK-a u Zagrebu u utorak su, u pismu ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek te pročelnici zagrebačkog Ureda za kulturu, zatražili trenutačnu smjenu Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice.
Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u utorak su, u pismu ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek te pročelnici zagrebačkog Ureda za kulturu, zatražili trenutačnu smjenu Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice.

- Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?
- HNK Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika

- Zahtijevamo trenutačnu smjenu Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK u Zagrebu, ističu potpisnici i dodaju kako je povod zahtjevu, ali ne i jedini razlog, katastrofalno upravljanje kazalištem za vrijeme epidemije covid-19 koje je eskaliralo krajem listopada i početkom studenoga 2020. godine.

Potpisnici tvrde kako intendantica nije osigurala pravodobno obavještavanje kontakata zaraženih, stopirala pokušaje obavještavanja kontakata, manipulirala brojem zaraženih i krivim je informacijama o cijeloj situaciji dovela u zabludu Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Kazališno vijeće, publiku, sve zaposlenike i široku javnost.

- Uz to je cijelo vrijeme forsirala izvođenje programa koji nije bio prilagođen epidemiološkoj situaciji, bez uvažavanja sugestija o potrebi za hitnom prilagodbom. Dodatno je insinuirala pozitivan inspekcijski nalaz, čije postojanje do danas nije dokazano, ističu.

- Sve navedeno je, nakon niza neuspješnih i potom odbačenih upozorenja zaposlenika, rezultiralo kaznenom prijavom Državnom odvjetništvu i prijavom Državnom inspektoratu, napominju potpisnici.

Ocjenjuju kako bez obzira na pritiske zaposlenika i šire javnosti Vrgoč i dalje negira činjenice o stvarnom stanju u Kazalištu, nazivajući ih zlonamjernim i lažnim te tako, po njihovu mišljenju, pokazuje izostanak minimalnog kapaciteta potrebnog za preuzimanje odgovornosti što je osnova dužnosti intendanta.

Potpisnici smatraju kako Vrgoč, umjesto preuzimanja odgovornosti, "cijelo vrijeme odgovornost pokušava prebaciti na nekog drugog: stožer civilne zaštite, epidemiologe, liječnike opće prakse, ministarstvo kulture ili radnike, nastojeći pod tepih gurnuti srž problema vlastitu nekompetentnost za vođenje nacionalnog kazališta s tri velike umjetničke grane i preko 500 zaposlenih".

Ocjenjuju kako se zaposlenici generiranjem kaosa i ružne radne atmosfere psihofizički iscrpljuju, a u nedostatku intendantičina znanja i volje da uspostavi kvalitetnu upravljačku i poslovnu struktura, Dubravka Vrgoč zaposlenike proganja nebrojenim opomenama pred otkaz i očitovanjima.

- Mi zaposlenici i umjetnici više ne želimo nastavak rada pod Upravom koja nas je svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula u potpuni kaos, poručuju potpisnici i dodaju kako još jednom glasno pozivaju osnivače, za hitno razrješenje trenutne Uprave i osiguravanje novog vodstva koje će HNK uspješno izvući iz crne rupe.

Pismo su potpisali sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK u Zagrebu: Mario Bokun, zbor Opere, Jozo Kraljević, zajedničke službe, Damir Kovač, Tehnika, Dunja Novković, Balet, Ljubomir Puškarić, solisti Opere i Lujza Vukičević, orkestar Opere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!