Sjećanje na Nives Kavurić Kurtović

30.01.2018.

16:27

Autor: Vinko Paić/M.Š.

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkoj knjižnici Marije Jurić Zagorke povodom 80. rođendana naše preminule slikarice Nives Kavurić Kurtović otvorena je izložba fotografija iz njezinog obiteljskog albuma.
U zagrebačkoj knjižnici Marije Jurić Zagorke povodom 80. rođendana naše preminule slikarice Nives Kavurić Kurtović otvorena je izložba fotografija iz njezinog obiteljskog albuma.
Nives Kavurić Kurtović preminula je u listopadu 2016. Dobitnica je mnogih nagrada i s pravom je nazivaju prvom damom hrvatske umjetnosti. Njezin prijatelj, akademski slikar Ratko Janjić, ističe kako je izložba ovih fotografija njegove drage prijateljice, oda ljepoti njezinog duha. Netko ima talenta i duše po prirodi, ona nije bila glumica, nije glumila svoj život. Ona je taj život znala proživjeti s prijateljima prijateljstvom. Bili su zanimljivi susreti s njom kad nije mogla komunicirati s javnošću. Ona je upijala svaku vijest koja se dogodila, živjela je 120 posto svog mozga. Fizički je klonula, ali umno nije. Bila je nevjerojatan spoj ljepote i umnog zdravlja… 
Ratko je Nives upoznao tijekom studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Iako je bila starija od njega i na višoj godini postali su dobri prijatelji. Bolje prijateljstvo se razvilo u majstorskoj radionici Hegedušić. Tamo je ona bila u maloj prostoriji kao da je slikala po direktivi joge – uvijek je slikala na podu… Ta radionica je bila avangarda, radilo se od jutra do mraka. Bilo nas je dosta. Nives je tamo iskazivala najveći elan radni.
Za svoje stvaralaštvo dobila je mnoga priznanja i nagrade. Djela joj se nalaze u svim značajnijim muzejima i galerijama, te privatnim i javnim zbirkama. Nives je ostavila neizbrisivi trag u hrvatskoj umjetnosti, a Ratko se posebno sjeti njezinih riječi koje je znala često ponavljati. Poštenje i uvijek poštenje. Ona je sebe iznosila kroz te crteže pošteno i iskreno. Rijetko je tako nekoga sresti tko je toliko dobar prema svim strujanjima. I kad joj se nešto nije sviđalo pokušala je ući u pozadinu. Zaista je bila izuzetna.
Rođena je u Zagrebu 1938. Tu je završila gimnaziju i Akademiju likovnih umjetnosti. Samostalno je počela izlagati 1963. godine. Proputovala je sve kontinente, osim Australije. Velika umjetnica iza sebe je ostavila supruga i sina. Bila je fina i odmjerena dama krhke građe koja se uvijek veselila životu. Njezinim odlaskom umjetnost je ostala bez važne junakinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!