11:17 / 09.02.2018.

Autor: HINA / V.M.

Sjevernokorejski orkestar održao koncert u Južnoj Koreji uz prosvjede

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: - / -

Sjevernokorejski orkestar od 137 glazbenika u četvrtak je održao svoj prvi koncert u Južnoj Koreji na kojem je svirao popularne melodije dok je 80-ak prosvjednika izvan koncertne dvorane izražavalo nezadovoljstvo ovim gostovanjem.
Sjevernokorejski orkestar od 137 glazbenika u četvrtak je održao svoj prvi koncert u Južnoj Koreji na kojem je svirao popularne melodije dok sje 80-ak prosvjednika izvan koncertne dvorane izražavalo nezadovoljstvo ovim gostovanjem.

Koncert Samjiyon Banda održan je dan uoči službenog otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Južnoj Koreji u trenutku kada dolazi do poboljšanja odnosa sa Sjevernom Korejom, što pokazuje i posjet sestre sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una koja bi trebala stići na otvorenje ZOI-a.

U nastupu u obalnom gradu Gangneungu sjevernokorejski glazbenici svirali su pjesme iz obje Koreje, ali i zapadnjačke melodije, uključujući i temu iz brodvejskog mjuzikla Fantom u operi. Svirali su popularne pjesme kako bismo uživali u koncertu, a koncert je nadišao moja očekivanja. Moja kćer je rekla da je osjećala ponos kada je vidjela kako Južna i Sjeverna Koreja zajedno sviraju,  kaže 37-godišnja Jun Sang-sik koja je došla s njenom devetogodišnjom kćerkom.

Koncert koji je trajao 90 minuta završio je bez bisa iako ga je publika tražila. Sjevernokorejski organizator je, međutim, zahvalio posjetiteljima na toploj dobrodošlici. To je bio prvi koncert sjevernokorejskih izvođača u Južnoj Koreji od 2000. godine kad je jedan drugi orkestar prešao granicu kako bi na zajedničkom koncertu obilježio Dan oslobođenja Koreje 15. kolovoza.

Više od 150.000 Južnokorejanaca prijavilo se za lutriju za karte za dva koncerta koja održavaju sjevernokorejski glazbenici. Slučajnim odabirom 780 osoba dobilo je ulaznice. Na koncertu u četvrtak bilo je 812 slušatelja, među kojima 252 posebna uzvanika koje je izabrala vlada.

Na temperaturi ispod nule na nekih pet minuta od koncertne dvorane 80 prosvjednika puštalo je pjesme bubnjalo, a stotinjak policajaca zadržavalo je prosvjednike dalje od koncertne dvorane. Oni su tu da bi radili budale iz Južnokorejaca, i to ne mogu prihvatiti, rekao je 71-godišnji Kwon Oh-seok koji je na prosvjed doputovao uz Seula.

Sjevernokorejski orkestar drugi će koncert održati u Seulu u nedjelju.

Novi dogovor dviju Koreja: Sjevernokorejski orkestar gostovat će na ZOI

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!