10:50 / 21.12.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Skrivena strana Božića

-

-

Foto: - / -

Zagrebački Teatar Exit kraj godine dočekuje s novom predstavom - ‘Tiha noć’, no ta poznata sintagma o lijepom i radosnom Božiću povlači za sobom sasvim drugačije konotacije.
Zagrebački Teatar Exit kraj godine dočekuje s novom predstavom - ‘Tiha noć’, no ta poznata sintagma o lijepom i radosnom Božiću povlači za sobom sasvim drugačije konotacije.

Upravo suprotno, ova predstava pokazuje i skrivenu stranu blagdana, onu o kojoj se, baš u ovo vrijeme, javno rijetko govori, o lažnim odnosima, prisilnim druženjima i omalovažavanju onih koji nemaju obitelj i usamljeni su.

Šteta je što predstava, barem zasad, ne može doprijeti do široke publike jer maestralna gluma Franje Dijaka vrijedna je odlaska u kazalište.

Ekipa Teatra Exit uključila se iz svojeg Studija u Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Dijak je utjelovio, naime, Brunu, jednog od onih koji Božić nemaju s kime proslaviti i koji se u svojoj usamljenosti hvataju za slamku spasa. Dan provodi u iščekivanju poruka na mobitelu.

- Kada je čovjek sam, svakodnevno se s tim nosi, ali kad dođe i Božić i krenu slavlja, onda to zna biti zeznuto, kaže Dijak, koji je malom prostoru Studija Exit u Gundulićevoj ulici stvorio je posebnu atmosferu.

- Ovo predblagdansko vrijeme pravi je trenutak da predstava, nastala prema tekstu Stevena Berkoffa, ugleda svjetlo dana, kaže redatelj Matko Raguž.

‘Tiha noć’ će u preostalih desetak dana ove godine biti izvedena čak 7 puta. Izvrsna prigoda da se pogleda aktualan i moderan teatar u vremenima kada se vrata mnogih drugih kazališta zatvaraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!