Skromna diva svjetskoga glasa Ruža Pospiš Baldani

07.11.2020.

17:40

Autor: K.D./HRT

Foto: PXL Standard Show

Foto: PXL Standard Show

Foto: - / -

Naša slavna mezzosopranistica je nastupila čak 57 puta u Metropolitan Operi!
Posljednji u nizu filmova iz serijala "A Porina dobiva..." ove nedjelje otkrio nam je životni put jedne od najvećih mezzosopranistica na svijetu, Ruže Pospiš Baldani. Film scenarista i redatelja Tonija Volarića, te urednice Lejdi Oreb,  u produkciji Unison Pro d.o.o.
možete pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.

Još 1961. godine, kada je prvi put u Hrvatskoj izvedena opera "Rat i mir" Sergeja Prokofjeva u zagrebačkom HNK-u, bio je prepoznat glas Ruže Pospiš Baldani, jedinstvene ljepote i baršunaste mekoće. Ostala je vjerna zagrebačkoj operi i stjecala svjetski ugled.

U filmu o njoj govore nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, dirigent Nikša Bareza, Dražen Siriščević, njezini profesori Ankica Opolski, Marijan Zuber i Marija Borčić.

- Ja se ne mogu sjetiti da je u svim tim predstavama koje sam ja i slušao i koje sam dirigirao  s njom, ikada napravila ijednu pogrešku, prisjeća se Nikša Bareza.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dražen Siriščević njezin je glas usporedio s orguljama, a profesorica Marija Borčić savjetovala joj je:

- Ruža budi pametna i pjevaj s kamatama. I tako je i bilo, uživajući u svakome momentu na sceni, dodaje.

Mnogi ne znaju da je od svoje 24. godine, u Metropolitan Operi nastupila čak 57 puta, surađivala s iznimnim svjetskim dirigentima, pjevala s opernim velikanima u najvećim koncertnim dvoranama. Pjevala je pred papom Pavlom VI., te je snažno pridonijela hrvatskom ugledu u svijetu. Za sve nas, posebno za mlađe naraštaje, otkrivamo tko je hrvatska Ruža i što predstavlja na kulturnom nebu ove zemlje i svijeta.

Ovu opernu divu zavidne svjetske karijere upoznajemo kroz najzanimljivije detalje njenog životnog i glazbenog puta, koji je započeo 1961. godine kada je kao devetnaestogodišnja studentica zapjevala u zagrebačkom HNK. Ubrzo nakon toga ostvaruju joj se snovi svake pjevačice – nastupa u prestižnoj Metropolitan Operi u New Yorku, kao najmlađa pjevačica dotad! Dobiva ulogu Maddalene u „Rigolettu“, a nakon toga uslijedio je nastavak – milanska Scala, londonski Covent Garden... U Münchenu su je više puta proglasili osobom mjeseca, no i s tako veličanstvenom karijerom uvijek je bila skromna i samozatajna, nikad se ne hvaleći svojim uspjesima.

Publika ju je obožavala, ne samo zbog njezinih vokalnih sposobnosti, već i njezine ljepote. Naslovni lik Bizetove Carmen, još od prvog nastupa u Metropolitan Operi 1966. postaje njen zaštitni znak i kroz nekoliko desetljeća u Americi i Europi. 

Foto: ŽVjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ovako o Ruži Pospiš Baldani u filmu govori nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović:

- Ruža je veličanstvena osoba kojoj se oduvijek divim, pogotovo u svojim mladenačkim danima kada nisam ni pomišljala da ću biti pjevačica. Kad sam studirala arhitekturu često sam nailazila na njezine snimke i to sam nekako opijeno gledala. Kad se moj život okrenuo naglavačke, Ruža je bila osoba kojoj sam stremila.

Skromna i samozatajna zvijezda svjetskoga glasa


- Tvoj predivni glas dar je anđeoski koji otvara srca a o našoj domovini pronosi glas diljem svijeta, kazao je akademik Ivo Padovan uručujući Porina za životno djelo 2003. godine ovoj iznimnoj umjetnici. Uobičajeno skromno tom je prigodom kazala:

- Moram vam priznati da je meni lakše pjevati na sceni nego ovdje reći par rečenica. Ali najljepša  hvala i moram vam reći da nisam samo ja zaslužna za ovo lijepo priznanje. Ima puno ljudi koji su me bodrili i pomagali tijekom mojih prvih 40 godina. Puno ih više nije među nama, ali ipak je ovdje jedan moj liječnik koji se brinuo o mom grlu i glasnicama (upravo Padovan, op.a.). Puno vam hvala! kazala je.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pospiš Baldani bila je pedagog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, bavila se i humanitarnim radom. Bila je predsjednica Hrvatskog Crvenog križa, redovito održavalući i humanitarne koncerte. U vrijeme Domovinskog rata pjevala je u opkoljenom Dubrovniku, a pamti se i njena božićna čestitka Euroviziji 1991. godine, koju je snimila 300 metara od prve linije obrane - “Tihu noć” je izvela u zgarištu crkve u Pokupskom.

Ovo je sedmi film po redu o umjetnicima koji su nagrađeni prestižnim Porinom za životno djelo, a pred nama su još Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M i Oliver Dragojević. Dosad emitirane filmove pogledajte na multimedijskoj platformi HRTi, gdje donosimo i priču o jednoj od najljepših karijera u svijetu glazbe, napose opernog kazališta.


Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja moći ćete ga pronaći i u videoteci spomenute platforme. U njoj se već nalaze svi dosad emitirani nastavci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!