07:55 / 09.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Skulpture Gerogea Floyda i Breonne Taylor idu na dražbu

Skulptura Georgea Floyda

Skulptura Georgea Floyda

Foto: Ryan Rahman / Shutterstock

Skulpture podignute u čast Georgea Floyda i Breonne Taylor - dvoje Afroamerikanaca koje su ubili policajci 2020., bit će prodane na dražbi u korist neprofitnih organizacija koje su osnovale njihove obitelji.

Aukcijska kuća Sotheby's objavila je u srijedu da će skulpture koje je izradio umjetnik Chris Carnabuci, biti ponuđene od 9. do 17. prosinca na online dražbi suvremene umjetnosti pošto su ranije ove godine bile izložene u gradu New Yorku.

George Floyd, koji je izdahnuo 2020. ugušen koljenom policajca koji mu je devet minuta pritiskao vrat tijekom uhićenja, postao je zaštitno lice pokreta protiv brutalnosti policije i zastranjenja američkog kriminalističkog sustava.

Policajac koji je usmrtio Floyda osuđen je na 22 godine zatvora.

Breonnu Taylor nastrijelila je i ubila naoružana policija pri upadu u njezin stan u Kentuckyju u ožujku 2020. i nijedan od policajaca nije optužen za njezinu smrt.

Sotheby's u New Yorku objavio je da bi 1,8 metara visok kip koji prikazuje Floydovu glavu u bronci mogao biti prodan za 100.000-150.000 dolara.

Kip koji predstavlja Breonnu Taylor, visok 1,2 metara, također je izliven u bronci, a naknadno ga je oslikao umjetnik LAOLU crno-bijelim nigerijskim motivom te bi mogao bi biti prodan za 20.000-30.000 dolara.

Novac prikupljen prodajom ići će u korist organizacije We Are Floyd (Mi smo FLoyd) i Zaklade Breonne Taylor koje su osnovale njihove obitelji u svrhu borbe za socijalnu pravdu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!