12:08 / 13.07.2020.

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Skupina BADco. odigrala svoju posljednju predstavu

-

-

Foto: - / -

Neobični prizori na Grobničkom polju iznad Rijeke u petak navečer - na prirodnoj kulisi premijerno je, u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture, odigrana predstava ‘Rad panike’.
Neobični prizori na Grobničkom polju iznad Rijeke u petak navečer - na prirodnoj kulisi premijerno je, u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture, odigrana predstava ‘Rad panike’.

'Rad panike’ posljednji je dio trilogije započete predstavom 'Iskop' iz 2018. godine izvedene u kući arhitekta Vjenceslava Richtera u Zagrbu, a nastavljene predstavom 'rePublika' u orkestru koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu lani.

- Treći dio je u jednoj zoni koja je fascinantna po meni, koja je, kad uđete na ovu livadu, izgleda kao pustiš, ali bacite li malo dalje pogled na horizont, vidjet ćete zapravo sve ono što mi gradimo kako bismo proizveli situaciju napretka, stvorili mogućnost brzine koja nas orijentira prema budućnosti, rekao je redatelj Goran Sergej Pristaš.
Posljednja predstava skupine BADco. Trilogija tematizira vezu rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.

- Izazov je bio utoliko što je tema strašno stvarna i ona obuhvaća puno različitih mogućih tumačenja i pristupa. Druga je stvar to da se radi o otvorenom polju, a mi tekstualno nismo tematizirali Grobničko polje i Grobnik već nas je interesirala pustoš odnosno moment 'nemjesta', objašnjava dramaturg i autor teksta Goran Ferenčec.

'Nemjesta' koje je bilo i dodatna inspiracija samim glumcima: Polje živi i ti se nekako moraš prilagoditi njemu, ono se ne prilagođava tebi. Svaki dan je drugačiji, danas je vruće, sutra će možda biti vjetar, ali ne samo to. Tu žive neka bića. Kad ja legnem, oni dođu vidjeti tko sam ja. Tu se događa suživot i za mene kao izvođača. To je interesantno kad se izvedba prelije u stvarni prostor, kaže Aleksandra Stojaković Olinjuk koja je utjelovila lik Grobara.

Upravo taj prostor i neobična lokacija na iznimno zanimljiv način spajaju  modernistički ideal brzine i neurbanu prirodu, a sama je tema na najbolji mogući način sve to i spojila.

Bila je to ujedno i posljednja produkcija BADco.-a jer skupine prestaje s produkcijom nakon 20 godina djelovanja: Nismo uspjeli stvoriti mogućnost daljnjeg produkcijskog rasta i odgovarajuće uvjete rada za članove skupine koji bi im pružali sigurnost rada, objasnio Pristaš, dodavši da i dalje postoje razlozi za njihovo djelovanje, ali nema uvjeta da bi se ostvarivale složene produkcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!