Slavka Pavić - znatiželja velike fotografkinje ne jenjava ni u 95. godini

08.02.2022.

11:36

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Slavka Pavić

Slavka Pavić

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Vlakovi - taj povijesni simbol kretanja i života, što su oni danas? - pita se Slavka Pavić, ugledna fotografkinja. Iako ima golem opus iza sebe, znatiželja velike hrvatske fotografkinje ne jenjava ni u njezinoj 95. godini. U fotogaleriji "Dubrava" pod naslovom "U prolazu" prikazala je vlakove i željeznicu kao potencijalno opasna mjesta. Kako sama kaže, sve je manje putnika i mogućnosti za nenadana poznanstva kakvima je i sama nekoć bila svjedok.

Vlak je, kako sama Slavka kaže, davni simbol povezivanja ljudi i mjesta, putovanja i rađanja novih prijateljstava. Slavkina životna ljubav vezana je upravo u putovanja na relaciji Zagreb-Daruvar.

Ugledna fotografkinja koja iza sebe ima antologijske fotografije, šeta kolodvorom i vreba motive. Bez nostalgije za prošlošću, fotografira električne išarane kompozicije, pokušavajući uhvatiti duh današnjega trenutka.

- Standard je učinio svoje. Prvo korona, a drugo - standard. Prvo je čovjek išao na konju, pa kola, pa fijaker koji je bio dostignuće, poslije njega dolazi automobil, svi smo se razdvojili, svatko se vozi u svojoj školjki! - šali se Slavka.

Izložba odražava današnje vrijeme i stanje željeznice u Hrvatskoj. Pokazuje, nažalost, da su naši kolodvori danas zaboravljena i zapuštena mjesta. U posljednje dvije, teške i neobične godine, putnici su se još više razrijedili te je slika još tužnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!