Slavni klub fotografa sa 125 godina tradicije

18.10.2018.

16:57

Autor: V.M./B.K./I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Da se 30-tih godina prošloga stoljeća Golikov gospon Fulir malo ozbiljnije poželio baviti fotografijom, možda bismo ga danas našli u upravo objavljenoj monografiji Fotokluba Zagreb, najstarije fotoamaterske organizacije u ovom dijelu Europe.
Da se 30-tih godina prošloga stoljeća Golikov gospon Fulir malo ozbiljnije poželio baviti fotografijom, možda bismo ga danas našli u upravo objavljenoj monografiji Fotokluba Zagreb, najstarije fotoamaterske organizacije u ovom dijelu Europe, koja slavi 125 godina postojanja.

Ovako, umjesto gospona Fulira, u monografiji su druga slavna imena, poput Toše Dapca, Milana i Slavke Pavić, Marije Braut. Fotoklub Zagreb danas okuplja više od 200 članova – studenata, profesora, inženjera, liječnika – od kojih se mnogi vjerojatno nadaju fotografskom uspjehu nalik onom koji su ostvarili njihovi slavni predšasnici.

Fotografiju u rođendanskoj monografiji ima i Hrvoje Mahović, inženjer geodezije i predsjednik Fotokluba Zagreb. Privatno, voli apstraktnu fotografiju, ali snalazi se i u tamnoj komori, kad treba raditi kao nekada, dok nije bilo modernih tehnologija. Fotoklub Zagreb je slavni klub fotografa, od Toše Dabca do danas, mahom amatera, koji uče, izlažu, druže se i putuju,  kaže Mahović.
125. rođendan Fotokluba Zagreb Njima amaterima fotografija je zabava, a profesionalcima posao, kao što je to Jeleni Blagović Pavičić, koja je fotografiju studirala u Padovi i Londonu, a sada predaje studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Voli intimističku, tihu fotografiju, i ne sviđa joj se što danas svatko s malo boljom fotografskom opremom njima profesionalcima ruši cijenu.

Stanko Abadžić član je Fotokluba Zagreb već 15 godina, otkada se vratio iz Češke gdje je radio kao fotograf. Svi koji nešto znače u hrvatskoj fotografiji bili su u tom klubu,  napominje Abadžić koji danas živi od fotografije, drži radionice po Europi, a uskoro će izlagati u Lisabonu.

Abadžić voli fotografirati gradove, Istanbul, Odesu, Pariz, a Zagrebu je već posvetio i monografiju. Velika su mu strast skrivena dvorišta, poput jednoga u Preradovićevoj. Uvjeren je, kao i Jelena Blagović Pavičić, da za sve fotografe - amatere i profesionalce - ima dovoljno mjesta i da bi se svi trebali kloniti zlobe i zavisti.

Pogledajte reportažu o Fotoklubu Zagreb emitiranu u emisiji Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1 možete pronaći i na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!