Slikar Stipan Tadić okrenuo se pejzažu

22.01.2018.

16:08

Autor: Maroje Vučićević / V.M.

default error photo
Jedan od naših najpoznatijih slikara mlađe generacije Stipan Tadić novom je izložbom Hrvatske planine, otvorenom u zagrebačkoj Laubi, okrenuo novi list: nakon gotovo dokumentarističkih zapisa gradskog života posvetio se pejzažu.
Jedan od naših najpoznatijih slikara mlađe generacije Stipan Tadić novom je izložbom Hrvatske planine, otvorenom u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi, okrenuo novi list: nakon gotovo dokumentarističkih zapisa gradskog života posvetio se pejzažu. 

Ciklus se temelji na Tadićevu osobnom geografskom i etnološkom istraživanju planina. Sve je počelo sa slikom Sljeme koja je bila kontrast sarkazmu i kritičkom prikazu zagrebačke periferije. Taj doživljaj koji na nas ostavlja priroda, to nekakvo olakšanje - zaključio sam da bi umjetnost trebala imat jednaku ulogu, pa sam želio postići da moja slika djeluje onako kako na nas djeluje planina,  objašnjava akademski slikar Stipan Tadić.

Pet monumentalnih ulja na platnu: Biokovo, Dinara, Velebit, Sljeme, Sljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu manjih formata prirodu postavljaju u središte. Tadić ovim ciklusom nastoji potpuno izbjeći angažiranost. U Laubinoj zbirci imamo i njegove rane portrete iz 2010. godine, a nedavno smo otkupili i dva njegova nova rada iz posljednjeg ciklusa Motivi iz okolice i uistinu nam je drago što imamo priliku predstaviti i ove nove radove,  kaže kustosica Laube Jelena Pavlinušić.

Za vrijeme trajanja izložbe u Laubi se održava i niz zanimljivih znanstvenih i umjetničkih predavanja o planinama. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!