Slikarska tehnika Eugena Varzića dostojna starih majstora

16.05.2018.

13:35

Autor: V.M./Ž.L.P./HRT

Eugen Varzić

Eugen Varzić

Foto: - / -

Varzić je posebna pojava na hrvatskoj likovnoj sceni. Zahvaljujući svojoj izvrsnosti izlagao je diljem naše zemlje, ali i u Londonu, Frankfurtu i Beču.
Varzić je posebna pojava na hrvatskoj likovnoj sceni. Zahvaljujući svojoj izvrsnosti izlagao je diljem naše zemlje, ali i u Londonu, Frankfurtu i Beču.

Djela su mu uvrštena u svjetske umjetničke leksikone i muzeje,a osim slikarstvom, bavi se ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Aktualna izložba Eugena Varzića postavljena je u Galeriji Bruketa 2 u Rijeci, gradu u kojem je diplomirao slikarstvo. Podijeljena je u dva  postava - u prvom tjednu predstavlja se portretima većih dimenzija, a u drugom će tjednu izlagati pejzaže.

S ulice pogled bježi na Varzićeva ulja na platnu. Gledamo u staricu koja ga je učila istarski čakavski, Slavonku u Irskoj, njegova prijatelja i pjevačicu. Vidimo svaku boru, poru i sjaj u oku.

Htjeli smo popratiti njegov novi ciklus, a prije tri i pol godine je isto tako bio gost u našoj galeriji s ciklusom Noir i bila je to predivna izložba,  ističe kritičarka i galeristica Morana Bruketa Pertaut.

Varzić se usavršavao kod majstora u Španjolskoj i Italiji, a njegova su djela u mnogim javnim i privatnim zbirkama te u sakralnim objektima. Varzićev mozaik, primjerice, krasi Pastoralni centar Sv. Antona na Korčuli.

Kao i mnogo puta do sada on dokazuje da je vrhunski umjetnik. Usudila bih se reći da je na razinama hrvatskog slikarstva vezanog za interpretaciju različitih portreta. To su portreti iz njegove životne sredine,  komentira likovna kritičarka dr. sc. Anita Rončević.

Ja prvenstveno polazim od činjenice da se radujem stvaranju. Mene veseli stvarati slike, slikati, raditi, a ovaj dio izlaganja, obraćanja publici, to je nešto što je sastavni dio tog stvaranja, tako da ne dijelim zadovoljstvo stvaranja od promocije na izložbi,  objašnjava Eugen Varzić.

Za tog slikara velikih formata, povjesničar umjetnosti Vinicije Lupis ističe da otvara novo poglavlje hrvatskoga suvremenog slikarstva koje ga je, samostalnim razvojem, upijajući najbolja europska iskustva, dovelo do toga da postigne slikarsku tehniku dostojnu starih majstora. 

Nakon samostalne izložbe u Galeriji Bruketa 2 dio postava seli na prvi sajam umjetnosti Art Zagreb u sklopu manifestacije Zagreb Design Week, a na jesen će se Varzić predstaviti i na 18. Trijenalu hrvatskog slikarstva u Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!