Slike Zlatka Kesera u fundusu bečke Albertine

01.12.2022.

21:01

Autor: Hina/E.P.C.

Ilustracija: Slika Zlatka Kesera

Ilustracija: Slika Zlatka Kesera

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Bečki muzej Albertina od kraja studenoga u posjedu je tri ulja na platnu velikog formata iz ciklusa "Lica" hrvatskog slikara Zlatka Kesera, a to su ujedno i prva djela jednog hrvatskog autora u bogatoj zbirci Albertine koja broji oko 1,1 milijun umjetničkih djela.


Austrijski kolekcionar Alfred Brogyányi u utorak je na prigodnoj svečanosti donirao Keserova djela ravnatelju Albertine Klausu Albrechtu Schröderu, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Beču.


- Albertina dosad u svojem bogatom fundusu nije imala ni jedno hrvatsko slikarsko djelo. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što će upravo umjetnička djela izuzetnoga hrvatskog slikara Zlatka Kesera obogatiti Albertinu, rekao je ravnatelj Schröder na svečanosti pozdravljajući nazočne, posebno  a Zlatka Kesera.


Schröder je izrazio zahvalnost što Keserove, kako je rekao, uzbudljive i prekrasne slike, pune kolorita, naboja i emocija sada u Albertini mogu smatrati svojima.


- Povijesna povezanost Austrije i Hrvatske potvrđuje se i ovom donacijom, rekao je nekadašnji ministar kulture Božo Biškupić, istaknuvši kako je Zlatko Keser jedinstven slikar specifičnoga umjetničkog izraza, izuzetne energije i snage vizije, koji je uvijek bio korak ispred svog vremena. 


Bečki financijski stručnjak i kolekcionar Alfred Brogyányi podsjetio je na svoj poslovni posjet Zagrebu 2001. i susrete s hrvatskim umjetnicima čiji su ga radovi privukli i potaknuli na kolekcionarski rad.


- Keserove slike osvojile su me od prvog trenutka, želio sam ih odmah imati, rekao je Brogyányi kojega s Keserom veže duboko razumijevanje i prijateljstvo i koji posjeduje zavidnu zbirku njegovih radova.


S više od 400 slikarskih i kiparskih djela hrvatskih autora, Brogyányieva umjetnička zbirka pod naslovom Ars Croatiae jedna je od najvećih zbirki hrvatskog suvremenog slikarstva i kiparstva u Austriji iz koje kolekcionar Brogyányi redovito organizira izložbe diljem Austrije. 


Za svoje zasluge u promicanju hrvatske umjetnost i kulture u Austriji Brogyányi je 2010. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!