18:50 / 23.11.2020.

Autor: V.M./HRT

'Sloboda je rijetka ptica' – posebna emisija o Ivanu Kožariću

Foto: Boris Cvjetanović

Foto: Boris Cvjetanović

Foto: - / -

‘Sloboda je rijetka ptica’ riječi su Ivana Kožarića, umjetnika neopterećena uspjehom i statusom, koji se nije bojao revidirati svoje gotove radove ne bi li stalno održavao svoju otvorenost za neočekivane nove oblike.
‘Sloboda je rijetka ptica’ riječi su Ivana Kožarića, umjetnika neopterećena uspjehom i statusom, koji se nije bojao revidirati svoje gotove radove ne bi li stalno održavao svoju otvorenost za neočekivane nove oblike.

- Odlazak velikana umjetnosti - Ivana Kožarića
- Obuljen Koržinek: Ivan Kožarić bio je rijetka ptica slobode
- Zašto se Kožarić tako žurio?

Nakon premijernog emitiranja na HTV3 prošli tjedan, u četvrtak, 26.studenoga, u 15 sati i u 23,30 sati na HTV1 ponovno prikazujemo posebnu emisiju posvećenu odlasku velikana suvremene umjetničke scene – Ivana Kožarića.

O njegovom radu govore hrvatski i svjetski kustosi, umjetnici, prijatelji: Iva Rada Janković, Antun Maračić, Žarko Vijatović, Ješa Denegri, Patrizia Dander, Ulrich Loock, Bart De Baere, Tomislav Kličko, Boris Cvjetanović, Alem Korkut i Nevena Tudor Perković.

- Pa kad na kraju jedan od njih izrazi sućut cijeloj Hrvatskoj zbog gubitka tako velikog autora, ostajemo zahvalni što smo imali priliku dijeliti radost i veličinu njegova stvaralaštva, ističe autorska ekipa emisije Evelina Turković, Ivana Antunović Jović, Oka Ričko i Ana Marija Habjan.

Osim u četvrtak na HTV1, emisiju ‘Sloboda je rijetka ptica’ već sada možete pogledati i na usluzi HRTi.Radijski dokumetarac 'Ja sam spor ali nedostižan' na HR3

U povodu smrti Ivana Kožarića danas, u utorak, 24.studenoga, na HR3 u 14 sati ponovno emitiramo radijski dokumetarac 'Ja sam spor ali nedostižan' snimljen 2006. godine.

Dokumentarna radio drama predstavlja uvid u pedesetogodišnje stvaralaštvo uvaženog kipara i akademika koji tada,u svojoj 85. godini,retrospektivno odgovara na pitanja o svojim počecima, utjecajima koji su ga oblikovali, usvojenim i izgrađenim načelima rada, te o svojem aktualnom djelovanju.

Kožarićev specifičan umjetnički credo i snaga te stvaralačka vitalnost i raznolikost, trajno su obilježile drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj umjetnosti.

Autori: Evelina Turković i Nikica Klobučar; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Ljubo Pauzin.

Pogledajte snimku posebne emisije o Ivanu Kožariću 'Sloboda je rijetka ptica':

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!