Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

14.01.2022.

09:01

Autor: Silvio Stilinović/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Slavonska sela nekada su imala puno bogatiji kulturni život. Od narodnih čitaonica pa do kazališnih predstava pučkih glumaca. Tu tradiciju već 19 godina čuva Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima kod Slavonskoga Broda.

Smotra pučkih igrokaza dio je Brodskoga kola, najstarije smotre izvornog folklora u Hrvatskoj. Pučki igrokazi nekada su se redovito održavali po slavonskim selima.

- U našim selima, u zimskim večerima, obično oko poklada su bila događanja. Željelo se nešto pokazati, a i zabaviti se. Neki su sami pisali te igrokaze. Uvijek se našao talentirani pojedinac koji je znao napisati, govori Zvonimir Toldi, etnolog, pokretač Smotre pučkih igrokaza.

Inače, bila je ovo i prva manifestacija ovogodišnjeg, 58. Brodskog kola.

- Nekako sam siguran da će i svi ostali programi doći u vremenu koje smo planirali. Znamo da je Brodsko kolo smotra koja se održava tijekom cijele godine i sastoji se od otprilike 12 programa kroz godinu, naglašava Josip Perčević, predsjednik Organizacijskog odbora 58. Brodskog kola.

A igrokaze i monologe, pa i monodrame, izvodili su glumci iz Slavonskoga Broda, Slavonskog Kobaša, Beravaca, Staroga Slatinika te domaćini i suorganizatori, članice i članovi KUD-a "Sloga" iz Sikirevaca.

- Mislim da nam je svima potrebno malo smijeha i razbibrige. Postali smo svi previše zatvoreni. Nadam se da ćemo s ovim, malo ljude potaknuti čak i da nam se priključe u KUD-u. Imamo jako puno mladih i presretni smo zbog toga, istaknula je Valentina Prakaturović, predsjednica KUD-a Sloga, Sikirevci.

Pučki igrokazi uglavnom su kraće kazališne forme. Ove su godine vrlo dobro pripremljeni. Uglavnom je riječ o duhovitim djelima.

- Sama sebe sam tu opisala pa sam se onda sjetila penzionera te sam onda tako napisala jednu o penzioneru. Onda sam napravila, kako sam počela zaboravljati, o sklerozi, smije se Katica Lalić, Slavonski Kobaš.

Na smotri je promovirana i zbirka pučkih igrokaza "Nije bilo triput" Zvonimira Toldija, iz edicije "Brodsko kolo". Dodijeljene su i nagrade. Najbolja glumica nagrađena je za izvedbu monodrame "Svi kažu baba luda".

- Nisam očekivala jer su jako svi dobri. Nisam očekivala, ali mi je drago. Možda do godine više neću, jer sam stara, rekla je Eva Janeš, najbolja glumica 19. smotre pučkih igrokaza, KUD "Eugen Kumičić", Slavonski Brod.

Proglašen je i najbolji glumac, ujedno i autor odlične predstave "Pametna mala glavica", domaćina KUD-a "Sloga".

- Ovo je prvi nastup, prvi moj autorski rad i prva nagrada. To je jako veliko zadovoljstvo za mene. Mislim da će nam ovo biti motiv u KUD-u, a i meni osobno da nastavimo i dalje te da pokušamo doraditi sve to što radimo, govori Mato Galović Bril, najbolji glumac 19. smotre pučkih igrokaza, KUD Sloga, Sikirevci.

Dodijeljena je i nagrada najslađoj glumici, djevojčici Tonki Prakaturović iz Sikirevaca, pametnoj maloj glavici iz istoimene predstave. Inače, program su obogatile i već poznate Zwizde, ženski vokalni sastav iz Zagreba koji njeguje slavonsku pjesmu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!