Dokumentarni film „Zovi 193“ za 145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice

20.12.2021.

14:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Snimljen dokumentarni film "Zovi 193"

Snimljen dokumentarni film "Zovi 193"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ove godine Hrvatska vatrogasna zajednica slavi 145 godina svog postojanja, a tim povodom snimljen je dokumentarni film „Zovi 193“ pod palicom redateljice i scenaristice Marijane Podgorelec.

- Bili smo polu pripremljeni za situaciju koja nas očekuje na terenu. Tako smo prvi dan snimanja, 6. srpnja iza 9 sati izašli na intervenciju. Prvo s čime smo se susreli je brzina vatrogasaca, oni stvarno u roku od 60 sekundi izlaze van i već su u kombiju. Bila je dojava da je požar gdje se dogodila velika eksplozija i to će biti jedna od najdramatičnijih scena u filmu, rekao je Podgorelec u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- Ja zaista mogu biti ponosan na vatrogasce i vatrogastvo u Hrvatskoj jer to ništa nije slučajno. U našim aplikacijama imamo imenom i prezimenom upisane 122 tisuće vatrogasaca članova, operativnih je negdje 32 tisuće, 76 je javnih vatrogasnih postrojbi i 1801 dobrovoljno vatrogasno društvo što bih nazvao brendom Republike Hrvatske – to je jedno zlato koje mi posjedujemo, ističe Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Ustrojstvo vatrogasne zajednice znatno se promijenilo nakon tragedije na Kornatima, kada je život izgubilo 12 vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen. Predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader, kaže kako je zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine vatrogastvo reformirano na način da je Hrvatska vatrogasna zajednica sada središnji državni ured za vatrogastvo na čelu kojeg je glavni vatrogasni zapovjednik u statusu državnog tajnika.

- Ispod su županijske organizacije gdje u svakoj županiji imamo vatrogasnu zajednicu županije, koje imaju svog predsjednika i zapovjednika, a razina ispod su općinske i gradske zajednice do DVD-a i profesionalnih vatrogasnih postrojbi. Uglavnom, svi smo uvezani u jedinstveni zapovjedni sustav što je prevažno radi kvalitetne organizacije i pravovremene intervencije. Čitave obitelji su članovi dobrovoljnih društava i to se prenosi generacijski, objašnjava Sanader i dodaje kako je primarna snaga vatrogastva u Hrvatskoj temeljena na tradiciji.

Podgorelec ističe kako je snimanje filma bilo izuzetno kompleksno, a trajalo je nešto više od 2 tjedna.

- Po tri filmska seta smo radili, bili smo u 11 županija, a radilo se od jutra do mraka. Film je bogat, pun akcijskih scena jer smo prikazivali baš te specijalnosti koje vatrogasci imaju – oni se jednostavno ponašaju kao američki marinci. Osim što se spuštaju iz helikoptera, rade s potražnim psima, rone i izvlače ljude iz dubina i s visina, tako da ćemo mnoge te segmente napokon upoznati u ovom filmu, opsuje redateljica.

Pretpremijera filma „Zovi 193“ održati će se 20. rujna u koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu, a na proljeće će i gledatelji na malim ekranima moći dobiti uvid u svijet hrvatskih vatrogasca na programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!