Šošteraj - priče o cipelama

16:36 / 29.12.2021.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Priča o cipelama

Priča o cipelama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zanimljiva izložba otvorena je u varaždinskom Starom gradu. "Šošteraj - priče o cipelama iz Gradskog muzeja Varaždin". Jedinstven je to uvid u bogatu obućarsku povijest tog kraja Hrvatske. Kako je riječ o izložbi nastaloj u ciklusu "Nešto staro, nešto novo" našli su se tu i modeli mladih dizajnerica.

Znaju Varaždinci da cipela glavu čuva. Sjećaju se i kako se nekad izrađivala.

- Ja se sjećam kad su postolari radili obuću po mjeri. Čak sam imao susjeda koji je radio, znam čemu služi većina alata, kalupi, rekao je jedan Varaždinec.

Za one mlađe tu je ova izložba i njezini skriveni biseri. Poplat barokne cipele iskopan u središtu Varaždina. Pa vremeplov za ljubitelje skijanja - stare "pancerice". I dječje cipelice sa zanimljivom pričom.

- U zagrebačkoj ulici prilikom rekonstrukcije tavana nađene su dječje cipelice spremljene u podnice tavana. To se radilo kako bi se kuća i ukućani zaštitili od utjecaja zlih sila, a najčešće su se uzidavale dječje cipelice jer je dječja smrtnost u tim vremenima bila velika, objasnila je kustosica izložbe Jelena Rančić. 

Oživljene su tu i postolarske radionice, povijest cehova.

- Tu su u prvom redu predmeti koji su došli kao ostavština cehova, vrčevi, tablice, putovnice, objasnila je kustosica Rančić.

Povijest Varaždina kao obućarskoga grada završava pogledom u budućnost - radovima mladih dizajnerica koje kod izrade cipela koriste i 3d printere.

- Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obrazuje studente u dva programa obućarstva. S obzirom na izložbu i naziv "Nešto staro nešto novo", kustosica nas je pozvala da se predstavimo s radovima studenata, rekla je dr. sc. Suzana Kutnjak Mravlinčić, viša predavačica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Izložba je otvorena do 16. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!