17:10 / 05.02.2021.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Spameten zapišuvle

Knjiga aforizama

Knjiga aforizama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske predstavio je knjigu aforizama Spameten zapišuvle - poznatoga međimurskog poduzetnika, kolumnista i proznog pisca Đure Bela. 

Malo koji kajkavski pisac danas uistinu govori jezikom kojim piše. Belova spontanost - iskrena je i zanimljiva.

-  Poštenje je se kaj imam, ali to je premalo za preživeti. Istina je, nisam lagal dok sam se ni oženil. Dobar i bedak su ni isti, dober je čuda vekši bedak. Dužen sam, znači postojim. Pravica je prevagla na našu stranu, naš je svedok pošteneše lagal, govori na kajkavskom govori poduzetnik i pisac Đuro Bel na kajkavskom na kojem i piše.

- Svugdje govori kajkavski, ne stidi se kajkavskog - on razmišlja i sanja na kajkavskome i to se vodi u njegovom rukopisu, svakom, ne samo ovom, objašnjava predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić.

U ovo teško doba korone i potresa psiholozi savjetuju da se čita vedro štivo, satira , a to ova knjiga i jest.

- Kao da je naručeno da u ovo vrijeme izdamo ovu knjigu i zato nam je to jako dobro došlo. Za čitatelje će biti dobro da se malo zabave i relaksiraju i odmaknu od ove crne svakodnevice, smatra tajnik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Tomo Blažeka.

Bel je počeo pisati još u srednjoj školi. Dugogodišnji je suradnik i kolumnist Međimurskih novina, Kajkavskog kalendara i lista čakovečkih franjevačkih župa "Zvona". Predsjednik je čakovečke "Zrinske garde".

- Nema pravog Međimurca koji ne pozna gospodina Bela i njegov dosadašnji rad koji je bogat u davanju prema zajednici i u poduzetništvu. Kao zajednica smo s time sretni i ponosni, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Gotovo iz svake životne i svakodnevne situacije, kao i iz različitih aktualnosti, nastaje kratka rečenica koju Bel stavi na papir.

- Kad naši rukometaši pobjede Argentinu onda mi uvijek nekaj padne na pamet pa to zapišem. Onda vidim vjutro da nisu pobijedili već izgubili. Onda to precrtate pa napišete nekaj drugo. Malo se šalim, ali nekad napišem dvadesetak aforizama, a noć i drugi dan vjutro, jer jutro je uvijek pametnije, preživi samo polovica, kaže Bel na kajkavskom.

Kaže da je kajkavski njegov materinji jezik, pa se njime zbog toga i koristi u svojoj satiri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!