Španjolska drama "Alcarras" najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea

16.02.2022.

22:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

72. po redu Berlinale

72. po redu Berlinale

Foto: Christian Mang / REUTERS

Zlatnog medvjeda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je danas španjolski film "Alcarras" redateljice Carle Simon.

- Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom, rekla je španjolska redateljica Carla Simon nakon uručenja nagrade.

Film "Alcarras" tematizira borbu jedne španjolske obitelji uzgajivača bresaka koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije. Srebrni medvjed za najbolju režiju dodijeljen je francuskoj redateljici Claire Denis za film "Avec amour et acharnement".

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski redatelj Hong Sangsoo za fllm "The Novelists Film" a nagradu žirija dobio je meksički film "Robe of Gems" redateljice Natalie Lopez Gallardo.

Njemačka glumica Melkem Kaptan iz filma Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha dobitnica je Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu. Ove godine se dodjeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dijele nagrada za glavnu mušku i žensku ulogu.

Isti film, koji tematizira borbu jedne njemačke majke turskog porijekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Guantanamo, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij koji je dodijeljen njemačkoj scenaristici Laili Sieler.

Za glavne nagrade je ove godine konkuriralo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki redatelj M. Night Shyamalan.

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protupandemijske mjere uz ograničeni broj sjedala u kinima. I natjecateljski dio je skraćen na sedam umjesto uobičajenih 10 dana a festival traje do nedjelje projekcijama za široku publiku.

Odluka vodstva festivala da se ove godine Berlinale, usprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dijela javnosti.

Njemačka državna tajnica za kulturu Claudia Roth danas je iznova obranila ovu odluku ističući važnost Berlinalea za filmski svijet.

- Odluka da se Berlinale održi uživo je bila usprkos pandemiji ispravna, rekla je Roth.

Prošle godine je Berlinale održan u dva dijela: u ožujku virtualno za stručnu publiku i na ljeto za široku publiku u open air kinima.

Hrvatska kinematografija ove godine nije imala svog predstavnika na Berlinaleu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!