15:22 / 07.02.2018.

Autor: Hina/V.M.

Spašava se sisački Park skulptura

-

-

Foto: - / -

Uključivanje splitske Umjetničke akademije te sisačkog Gradskog muzeja i Centra za ispitivanje materijala METRIS u međunarodni projekt CAPuS veliki je korak prema spašavanju vrijednog Parka skulptura Željezare Sisak
Uključivanje splitske Umjetničke akademije te sisačkog Gradskog muzeja i Centra za ispitivanje materijala METRIS u međunarodni znanstveno-istraživački projekt očuvanja umjetničkih djela u javnome prostoru, Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS), veliki je korak prema spašavanju vrijednog Parka skulptura Željezare Sisak.

Djelovanjem Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine nastala je izuzetno vrijedna zbirka od oko tisuću likovnih radova, čiji su autori najpoznatiji likovni umjetnici bivše države. Među radovima je i 38 metalnih skulptura, postavljenih u sisačkom naselju Caprag, koje predstavljaju zaštićeno kulturno dobro, rečeno je na konferenciji za novinare u Sisku.

Veliki broj umjetnina je zapušten i devastiran, pa je u suradnji sisačkog Gradskog muzeja i splitske Umjetničke akademije, još 2012. godine pokrenut postupak njihovog evidentiranja i zaštite.

Voditeljica hrvatskog dijela projekta dr. Sagita Mirjam Sunara, prodekanica splitske Umjetničke akademije, istaknula je da je glavni nositelj projekta sveučilište u talijanskom gradu Torinu, a sve aktivnosti hrvatskih partnera vezane su za Park skulptura Željezare Sisak.

U sklopu projekta izradit će se interpretacijski materijali za svaku od 38 skulptura i internetska stranica cijeloga Parka. Digitalizirat će se gradivo vezano uz povijest zbirke i obaviti intervjui s nekoliko autora. Također će se izraditi strategija zaštitnih radova na skulpturama, katalog nestalih radova, te elaborat s prijedlogom radova za pet najteže oštećenih umjetničkih djela,  istaknula je dr. Sunara.

U okviru projekta provest će se i istraživanje gradbenih materijala skulptura i uzroka njihova propadanja, te znanstvena istraživanja na modelima s ciljem pronalaženja djelotvornih metoda za odstranjivanje starih, oštećenih premaza i najkvalitetnijeg sustava za bojenje skulptura. Za hrvatski dio projekta osigurano je oko 1.5 milijuna kunanapomenula je dr. Sunara.

Ovim projektom učinit će se veliki iskorak u pripremama za konzervaciju i restauraciju skulptura, što su dosad obavljali splitski studenti na restauratorskim radionicama u okviru studentske ljetne prakse,  rekao je ravnatelj sisačkog Gradskog muzeja Vlatko Čakširan.

Zahvaljujući tom projektu, Muzej je uredio i opremio restauratorsku radionicu, a početak trogodišnjeg projekta, ujedno je prilog obilježavanju 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine. Sisak u sjeni željezare

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!