19:19 / 16.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Spike Lee na čelu žirija festivala u Cannesu

Spike Lee na dodjeli Oscara 2020.

Spike Lee na dodjeli Oscara 2020.

Foto: Mike Blake / REUTERS

Američki redatelj Spike Lee predsjedat će ocjenjivačkim sudom 74. filmskog festivala u Cannesu u srpnju, što će biti prvi put da je neki crnac na toj dužnosti.

Spike Lee je trebao biti predsjednik žirija lani, ali se festival, nakon odgode, nije ni održao zbog pandemije. "Vjeran svojoj obvezi", preuzet će tu dužnost na 74. izdanju festivala koji će se održati od 6. do 17. srpnja i za koji su pripreme u jeku dok selekcijski odbor pregledava velik broj filmova, istaknuli su organizatori u priopćenju.


Izbor filmova i sastav ocjenjivačkog suda znat će se početkom lipnja, dodaju.

- Neumorni Spike Lee već 30 godina jasno progovara o temama svog vremena, u izrazito suvremenom obliku koji nikad ne zanemaruje lakoću i razonodu, navode organizatori festivala na kojem će u srpnju, 64. put biti dodijeljene Zlatne palme. 


Ovogodišnji festival, koji se treba održati u Festivalskoj palači, iščekuje se nestrpljivo kao rijetko koji dosad. Dopuste li zdravstveni uvjeti li njegovo održavanje u predviđeno vrijeme, bit će to najveći skup filmaša u svijetu u zadnjih više od godinu dana. 


Većina drugih velikih festivala morala se ovih mjeseci otkazati ili su  održani putem interneta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!