Split kakvog više nema na platnima danskih slikara

15.01.2021.

11:33

Autor: Karmen Šore/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Splitski povjesničar umjetnosti Joško Belamarić godinama promatra što se događa na svjetskom tržištu umjetnina. Nedavno je na dražbi u Kopenhagenu otkrio djela danskog slikara Johana Petera Kornbecka iz 19. stoljeća s motivima svoga grada.

Splitski povjesničar umjetnosti Joško Belamarić godinama promatra što se događa na svjetskom tržištu umjetnina. Nedavno je na dražbi u Kopenhagenu otkrio djela danskog slikara Johana Petera Kornbecka iz 19. stoljeća s motivima svoga grada.

Muzej grada Splita
našao je novac i slika je stigla u Split. Istražujući, profesor Belamarić otkrio je još jednog njegova suvremenika i sunarodnjaka, Christiana Eckardta, pa je tako sada poznato da u svjetskim zbirkama postoji dvadesetak djela tih autora s motivima Splita kakvog više nema.

- Dakle godine 1873. su oni boravili tu po svemu sudeći, negdje u jesen jer vide se bačve, to je onaj trenutak kad se peru, jer jematva je bila, procjenjuje Joško Belamarić.

Dokumenti su to jednog vremena -  Splita iz sedamdesetih godina 19. stoljeća: Riječ je o djelima koji u estetikom pogledu nisu prvorazredni artefakti, međutim za nas su, s obzirom na dokumentarističku vrijednost, od iznimnog značenja. Pokazuju, naime, Split kojega više nema, ističe Belamarić.

Belamarić dodaje da je bilo čak teško prepoznati neke od tih slika: Ovdje izložena velika slika na dražbi Sotheby'su u New Yorku se prodala kao motiv s Krfa za ogromno velike novce, kaže Belamarić.

Osim originala, koji su stigli u Split, reprodukcije tiskane na platnu još čekaju da ih se pronađe i otkupi.

- Kao novinar sam se često puta susretala s nedostatkom novca za otkup nekih dijela nekih radova i novih slika. Baš smo se prisjetili kad smo Duknovića pronašli u Londonu, ali ga Grad Split nije mogao otkupiti, pa je otišao u Trogir. Nema veze, tu je, blizu je, naš je, ali to nam se ne smije događati, poručuje Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita.

Belamarić napominje da svi dobri muzeji jedanput na godinu imaju izložbe svojih recentnih akvizicija.

- Muzej grada Splita u zadnje vrijeme jedna je od institucija koje su stvarno u tom pogledu učinile značajan iskorak, zaključuje Joško Belamarić.

A čekajući ostala platna važna za ovaj grad, koja stižu potkraj travnja, plan je postaviti studijsku izložbu. Svaki od motiva bit će razrađen paralelno s fotografijama iz fundusa Muzeja grada Splita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!