Split obilježava Godinu Miljenka Smoje

06.02.2023.

14:12

Autor: Hina/HRT/A.V.

Organizatorski odbor za obilježavanje Godine Miljenka Smoje

Organizatorski odbor za obilježavanje Godine Miljenka Smoje

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi trebalo biti postavljeno njegovo spomen-poprsje.


Godina Miljenka Smoje održava se u povodu 100. godišnjice njegova rođenja, a u sklopu nje organizirat će se nekoliko desetaka programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu.


Kako je rečeno na predstavljanju u gradskoj upravi, 2023. godine će se održati više od 30 programa posvećenih Smoji. Tako će među ostalim u svibnju u splitskome HNK biti izvedena Borbena polnoćka, dramatizacija kultne epizode iz televizijske serije "Naše malo misto". Premijera te komedije u ožujku će se izvesti i u zagrebačkome kazalištu Komediji.


U Žrnovnici, gdje je Miljenko Smoje pokopan, 6. veljače će biti otvorena njegova soba u kojoj će biti njegove stvari. Na Smojin rođendan, 14. veljače, u splitskome Fotoklubu otvorit će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči njegova rođendana gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu.


U travnju se očekuje promocija poštanske marke s likom Miljenka Smoje, a do svibnja i njegovo spomen-poprsje na Matejuški.


Gradonačelnik Ivica Puljak rekao da je će Godina Miljenka Smoje dati zasluženu posvetu čovjeku koji je "svojim talentom i senzibilitetom stvorio svevremenske spomenike Dalmaciji, Splitu i ovdašnjem malom čovjeku".


- Zbog svega što je Miljenko Smoje napravio za grad Split i cijelo ovo područje, odluka da ovu godinu posvetimo njemu bila je jednostavna i logična. To je posveta njemu i Splitu onakvom kakvim ga je on zamišljao i kakav Split i danas živi u svima nama. Nadam se da će nas ova godina okupiti, ona će biti godina u kojoj će biti dišpeta, malo politike, emocija i svega drugog što obilježava Split kakvog ga je Smoje vidio i opisao, rekao je gradonačelnik Puljak.


Miljenko Smoje rodio se u Splitu 14. veljače 1923., a umro je 25. listopada 1995. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!