15:13 / 23.04.2019.

Autor: V.M./B.D./Hina/HRT

Split: otvoreni Marulićevi dani

-

-

Foto: - / -

Festival hrvatske drame Marulićevi dani sinoć je svečano otvoren u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a u konkurenciji za nagrade 29. izdanja te manifestacije je trinaest predstava po izboru Mire Muhoberac.
Festival hrvatske drame Marulićevi dani sinoć je svečano otvoren u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a u konkurenciji za nagrade 29. izdanja te manifestacije je trinaest predstava po izboru Mire Muhoberac.

Marulićeve je dane otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a u sklopu svečanoga otvorenja uručene su nagrade Ministarstva kulture Marin Držić za najbolji dramski tekst.

Na javni poziv za Nagradu Marin Držić za 2018. godinu bilo je prijavljeno 40 tekstova, a otvarajući festival ministrica kulture Obuljen Koržinek je izrazila zadovoljstvo jer se na natječaj za tu nagradu prijavljuje veliki broj pisaca i taj broj ne jenjava.

- Uvijek smo imali velike dramatičare, a i danas nastaju iznimno relevantni dramski tekstovi i drago mi što se nagrade za najbolji dramski tekst dodjeljuju na 'Marulićevim danima,' to jest na festivalu koji je posvećen hrvatskom dramskom pismu i hrvatskom dramskim piscima, rekle je ministrica Obuljen Koržinek.

Vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko je istaknuo kako "Marulićevi dani" iz godine u godinu rastu i razvijaju se.

- Posebnost ovogodišnjih 'Marulićevih dana' što su svi tekstovi po kojim će se igrati predstave po prvi put praizvedeni tijekom prošle godine, izuzev drame Mire Gavrana "Paraleni svjetovi" koja je nastala i izvođena ranije, kazao je Golovko.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su "Marulićevi dani" izniman festival za hrvatsku kulturu i pisanu riječ. Naglasio je kako je ponosan što se taj festival održava u Splitu u spomen na 22. travnja 1501. godine kad je Marko Marulić završio pisanje "Judite," djelo koje je, kako je rekao,"kamen temeljac hrvatske kulture."

Nakon svečanosti večerašnjeg otvorenja izvedena je drame Mire Gavrana "Paralelni svjetovi."

Za nagrade faetivala natječu se,pak, predstave "Furbaćona 2" Branka Lučića u izvedbi Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula, "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana u izvedbi HNK Split, "Djevojčica sa žicama" Marjana Nečaka i Maje Hrgović u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola i "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana u izvedbi GDK Gavella i HNK u Šibeniku.

Zagrebački Teatar Exit izvest će predstavu "Susret" Nine Mitrović, Satiričko kazalište Kerempuh autorski projekt Bobe Jelčića "Govori glasnije!", HNK Split i kazalište "PlayDrama" predstavu "Mala Moskva" Tomislava Zajeca, a zagrebački HNK "Svaki tvoj rođendan" Mire Gavrana.

Na programu su i "Proba orkestra" (Federico Fellini, Brunello Rondi / Nina Mitrović) Zagrebačkog kazališta mladih, "Ispravci ritma" Gorana Ferčeca Kazališnog kolektiva BADco, HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, "Ni prijatelj ni brat" autorica Marina Petković Liker, koju je ostvarila Umjetnička organizacija Četveroruka, autorski projekt Ane Maras Harmander "Brodolomke" u izvedbi Kazališta Moruzgva i koprivničkoga Ludens teatra te "Emet" Ivane Šojat HNK u Osijeku.

U bogatom popratnom programu bit će predstavljene dvije teatrološke knjige - monografija "Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj" Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka "Dalmatinska trilogija", a na Šolti će se održati pjesnička manifestacija Ča, more, judi.

U sklopu današnjeg, drugoga festivalskog dana, javno se čita prvonagrađena drama na natječaju Marin Držić "Raj pa kraj" Predraga Raosa, a u sklopu festivala održat će se i radionica dramskog pisanja koju vodi Tomislav Zajec.
Predragu Raosu Nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' U subotu 27. travnja pod nazivom Nova hrvatska drama ili oni koji dolaze bit će scenski prezentirani ulomci iz dramskih tekstova nastalih na prethodnim radionicama.

Zadnjega festivalskog dana, nakon dodjele nagrada, Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu "Pansion Eden" autora Juli Jakab, Árpáda Schillinga i Éve Zabezsinszkij.

O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u šest kategorija (za suvremeni dramski tekst; za dramaturgiju, odnosno dramatizaciju, adaptaciju ili lokalizaciju predstave; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; te za umjetničko ostvarenje scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla ili originalnu glazbu) odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud u kojemu će biti glumica Anja Šovagović Despot, redatelj Ivan Plazibat, scenografkinja Dinka Jeričević, dramaturginja Ana Prolić i teatrologinja Dubravka Crnojević Carić.

Osim nagrada Marul tradicionalno se dodjeljuje i Nagrada publike za najbolju predstavu koju dobiva predstava s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja, a glavni medijski pokrovitelj, dnevni list Slobodna Dalmacija dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje o kojoj odlučuje izabrani žiri čitatelja.

U povodu Marulićevih dana u emisiji Theatralia Trećeg programa Hrvatskoga radija emitirali smo prikaz ponajboljih recentnih hrvatskih drama izvrsno uprizorenih tijekom godine u hrvatskim i inozemnim kazalištima.

Suvremena hrvatska drama

U Theatraliji, koju možete poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija, razgovarali smo s Mirom Gavranom o dramama „Paralelni svjetovi“ i „Svaki tvoj rođendan“, s Majom Hrgović i Marjanom Nečakom o „Djevojčici sa žicama“, prema Andersenovoj „Djevojčici sa žigicama“, s Tomislavom Zajecom o drami „Mala Moskva“ i s Jadrankom Đokić i Bobom Jelčićem o autorskom projektu „Govori glasnije!“

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!