Split spremno dočekuje ULTRA Europe Festival

06.07.2022.

12:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Pripremni radovi za festival Ultra

Pripremni radovi za festival Ultra

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Sve je spremno za ULTRA Europe festival, koji će se od petka do nedjelje održati na Parku mladeži u Splitu, kada će sve hitne i gradske službe biti u najvećoj pripravnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić rekao je da su proteklih dana održali nekoliko sastanaka s predstavnicima grada i organizatorima.

Liječnici u i oko stadiona

- Ne očekujemo poteškoće oko ULTRE, ali zbog velikog broja ljudi uvijek ima posla, iako 2019. nismo imali većih problema, kaže Luetić.

Unutar stadiona na Parku mladeži imat ćemo tri ekipe s liječnicima, izvan stadiona jednu ekipu s liječnikom i jednu ekipu bez liječnika, dok će jedna ekipa s liječnikom biti raspoređena u gradu.

- Apeliramo na građane i goste da uvažavaju vremenski nepovoljne uvjete i izbjegavaju boravak na otvorenom prostoru i sunce od 10 do 17 sati. U slučaju da ipak trebaju izaći trebaju se dobro zaštititi, upozorio je Luetić.

Da su spremni i splitski vatrogasci potvrdio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Splita Mario Mikas, koji kaže da će za vrijeme ULTRE svaku od tri večeri imati po 20 vatrogasaca sa četiri vozila, koji će biti smješteni unutar i oko Parka mladeži.

- Uz to ćemo radi prevencije pojačano nadzirati Park šumu Marjan u suradnji s njihovim djelatnicima. Ne očekujemo nikakve veće probleme tijekom održavanja ULTRE jer ih do sada nismo imali, rekao je Mikas.

Splitska policija najavila je da će se o svojim pripremama za festival oglasiti sutra priopćenjem.

Spremni za recikliranje otpada

Prema izvješću iz Grada Splita, spremne su gradske službe i komunalna poduzeća, pa će tako komunalno i prometno redarstvo imati produženo radno vrijeme i raditi u koordinaciji s policijom.

Turistička zajednica Splita u dogovoru s organizatorom provodi kampanju Respect & Enjoy prema sudionicima Festivala, u cilju održavanja javnog reda i mira.

Osim na urednost javnih površina, gradska Čistoća bit će spremna i za recikliranje otpada pa će u zoni festivala biti postavljena kompletna infrastruktura za odlaganje.

Za komunikaciju s posjetiteljima Županijski centar 112 ima osigurane prevoditelje na šest svjetskih jezika, a gradska tvrtka Promet će od sutra do ponedjeljka raditi u punom tehničkom i ljudskom kapacitetu.

Parkovi i nasadi su obavili sve pripremne radnje i pojačano će čistiti zelene površine. Organizator je u prstenu oko stadiona, u dogovoru s predstavnicima susjednih gradskih kotareva napravio raspored kemijskih WC-a.

Pojačani nadzor tijekom festivala najavili su inspektori Državnog inspektorata, Carine i Porezne uprave. Grad ugostiteljskim objektima tijekom festivala neće produživati radno vrijeme jer vikendom ionako mogu raditi do dva sata, kažu u Gradu.

Bašić najavljuje dosad najveću posjećenost

Joe Bašić
, direktor MPG Live, organizatora ULTRA Europe, istaknuo je kako će organizacijski sve biti spremno i prije službenog početka festivala te najavio veću kvalitetu produkcije, bolji pristup gostima, te dosad najveću posjećenost nekog festivala u Splitu.

Organizatori posebno ističu da je glavni ulaz za posjetitelje uz Ulicu Hrvatske mornarice, a Centralni dio, koji se nalazi između četiri pozornice i koji je veličine tri nogometna igrališta, bit će srce samog festivala na kojem će se nuditi zabavni sadržaji te raznovrsna hrana i piće. VIP goste očekuje poseban ulaz i prilaz ložama smještenima na četiri etaže, uz shopping centar Joker.

Glavna pozornica je visoka 20 metara, duga 80 metara, s više od 500 kvadratnih metara LED ekrana i predstavlja najveću glazbenu pozornicu ikad postavljenu u regiji.

Jedan od zaštitnih znakova festivala je vatromet koji će ove godine biti još raskošniji, a Splićani će i ove godine ugostiti najveće zvijezde iz svijeta elektroničke glazbe.

Organizatori savjetuju da se na festival ne dolazi s torbom, a ako je neophodna, obavezno mora biti plastična i prozirna te ne veća od 33x43 cm. Dozvoljene su male clutch torbe, neseseri i torbice oko struka. Profesionalne foto i video kamere su zabranjene, ali mogu se ponijeti GoPro i ostale action kamere.

Što je strogo zabranjeno

Bilo koja vrsta zapaljivih sredstava, sprejevi, alkoholna pića i hrana, laseri, veći lanci, pištolji na vodu, maske za lice, kao i bilo koja vrsta ilegalnih supstanci strogo su zabranjeni.

Za lakše snalaženje, posjetiteljima je predstavljena mapa festivala, sa svim najvažnijim informacijama te prodajnim lokacijama.

Posjetitelje se podsjeća kako je Split grad pod zaštitom UNESCA pa je važno poštivati njegove građane i sve ono po čemu je poseban, kao i čuvati njegove spomenike kulture i držati se propisanih pravila ponašanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!