Split: Tjedan sjećanja na Škabrnju i Vukovar 2022.

14.11.2022.

21:28

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tjedan sjećanja na Škabrnju i Vukovar 2022.

Tjedan sjećanja na Škabrnju i Vukovar 2022.

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Kulturno- domoljubna manifestacija "Sjećanje na Škabrnju i Vukovar 2022.", koju devetu godinu u nizu organizira Hrvatska udruga Benedikt iz Splita, svečano je otvorena danas u splitskoj kinoteci Zlatna vrata.

Škabrnja i Vukovar, istaknuli su govornici, simboli su Domovinskog rat i nikad se ne smiju zaboraviti žrtve koje su ta dva mjesta podnijela u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Predsjednik udruge Benedikt Radoslav Zaradić je istaknuo kako se tom manifestacijom odaje počast žrtvama u Škabrnji i Vukovaru, ali i svim drugim žrtvama u Domovinskom ratu.

- Udruga Benedikt time daje doprinos očuvanju vrijednosti Domovinskog rata koje treba prenositi i na nove naraštaje, rekao je te iznio podatak da se još traga za 1 821 osobom, ali i da je u proteklih godinu dana umrlo sedam škabrnjskih branitelja.

- Škabrnju je jugoslavenski komunistički režim smatrao ustaškim mjestom pa su se okupatori u Domovinskom ratu usmjerili na to mjesto koje je tri mjeseca bilo izvrgnuto napadima, ustvrdio je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

Kritizirao je mjerodavne institucije što Hrvatska nije nikog optužila za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Škabrnji.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga Splitsko- dalmatinske županije Zoran Buzdovačić je istaknuo kako žrtve podnesene u Domovinskom ratu za stjecanje neovisnosti Hrvatske treba prenositi i nadolazećim naraštajima.

Predsjednik Županijske skupštine Splitsko- dalmatinske županije Mate Šimundić je naglasio kako se manifestacijama kao što su "Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju" njeguje vlastiti identitet, nacionalni i kršćanski, a župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban da bi u svakom većem gradu u Hrvatskoj trebalo uspostaviti Spomen sobu Domovinskog rata da i budući naraštaji budu upoznati što se događalo u to vrijeme.

U sklopu ovogodišnjih "Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju" sutra će u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu biti održana glazbeno- scenska večer "Hrvatska je riječ koju naučih od majke," a 18. studenog je u Vukovarskoj ulici paljenje svijeća i molitva za žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!