Splitska premijera Karakaševog Okretišta

08.12.2022.

19:56

Autor: Tatjana Lisičin/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Splitska premijera Karakaševog Okretišta

Splitska premijera Karakaševog Okretišta

Foto: Dnevnik / HRT

U splitskom HNK danas premijera "Okretišta". Dramatiziranog romana Damira Karakaša, nekada novinara, a već desetljećima književnika. Za svoj roman u kojem piše o velikoj osobnoj traumi nedavno je dobio književnu nagradu "Meša Selimović". Naša ekipa bila je na generalnoj probi.

Jednostavna scena i mnogo emocija. Sjajan splitski glumački ansambl publici je moćno prenio Karakaševo "Okretište".

- Okretište je roman koji se zasniva na jednom dramatičnom događaju, a funkcionira na dvije razine. Prvi - Okretište kao odretište tramvaja gdje se događaj zbio i Okretište kao okretište sudbine. Okretište je roman o oprostu, osveti rekao bih, gotovo kršćanski roman, rekao je pisac Damir Karakaš.

- Damir je vrlo inspirativan pisac. Tomu i svjedoče brojne ekranizacije njegovih djela i scenske inscenacije. Ja sam znao da će se tako nešto dogoditi i s Okretištem, s tim da je ovo je ovo jedan iznimno težak zadatak za redatelja, kazao je redatelj Dino Mustafić.

Zahtjevno je dramatizirati štivo koje govori o posljedicama brutalnog fizička napada. Na sceni do izražaja dolaze snažne emocije žrtve i njezine okoline. Nakon napada usamljen je lik supruge Damira Karakaša.

- Ona na svojim leđima nosi jako puno tereta i ona na neki način simbolizira to pitanje koliko čovjek može tog tereta nositi i koliko ga može nositi prije nego popuca po šavovima, rekla je Petra Kovačić Botić koja glumi Mitru Karakaš.

- Vjerujem da smo kroz predstavu pristupili na pravi način, da nema neke velike ekspresije u glumi niti u scenografiji, dakle da ćemo dobiti jednu minimalnu i punokrvnu predstavu i da će se kroz tu igru postići jedna velika životna refleksija, kazao je Mijo Jurišić koji glumi Damira Karakaša.

Djela dobitnika domaćih i stranih književnih nagrada prevedena su na desetak jezika. "Okretište" je prva Karakaševa drama na splitskim kazališnim daskama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!