Splitsko Gradsko vijeće smijenilo intendanta Šestana

15.09.2022.

18:27

Autor: Hina/E.P.C.

Intendant HNK Split Srećko Šestan

Intendant HNK Split Srećko Šestan

Foto: HTV / HRT

Splitsko Gradsko vijeće većinom glasova smijenilo je intendanta HNK Srećka Šestana, nakon što je odbijeno njegovo izvješće o programu i financijskom poslovanju kazališta. Odluku o smjeni mora potvrditi ministrica kulture i medija, koja je proteklih tjedana najavljivala takvu odluku neće podržati. Iz njezina su ministarstva priopćili kako je više puta javno istaknula da mandat intendanta Šestana smatra uspješnim te da u javnosti nisu izneseni argumenti koji bi to osporili.

- Ja se nadam da će ona potvrditi tu odluku jer ne mogu zamisliti da će ministrica napraviti nešto što je protiv građana grada Splita jer su građani Slita demokratski izabrali ovo Gradsko vijeće, izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak.


- Došao sam s dva kufera u Split, tako mogu i otići, uzdignta čela, kazao je o cijeloj situaciji Srećko Šestan.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razmotrit će zahtjev za razrješenjem intendanta HNK Srećka Šestana, kada i ako ga dobije od splitskoga Gradskog vijeća, poručili su ranije iz Ministarstva te podsjećaju da je ministrica više puta istaknula da njegov mandat smatra uspješnim. Dodaju da će ministrica zahtjev razmotriti te će donijeti odluku sukladno ovlastima propisanima Zakonom o kazalištima. 

Splitsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o razrješenju Srećka Šestana, nakon što mu na sjednici u kolovozu nije usvojilo Izvješće o ostvarenju programskog i financijskog oslovanja HNK za 2021. godinu. Prema Zakonu o kazalištima, tu odluku treba potvrditi ministar kulture.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ministrica Nina Obuljen Koržinek već više puta iznijela stav da se treba s dostojanstvom i profesionalno ocjenjivati rad kulturnih institucija, prvenstveno vodeći računa o poštivanju svih propisa i o umjetničkim postignućima.

Dodaju kako je ministrica više puta javno istaknula da mandat intendanta Šestana smatra uspješnim te da u javnosti nisu izneseni argumenti koji bi to osporili, ni u smislu poslovanja, ni u smislu umjetničkih postignuća.

Napominju i da je osnivač HNK Split već trebao raspisati redoviti natječaj za izbor intendanta, s obzirom na to da Šestanu četverogodišnji mandat istječe sljedeće godine u srpnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!