23:41 / 13.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Splitsko ljeto: Premijerno izvedena baletna predstava "Correr o Fado"

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plesna predstava "Correr o Fado" glavnu inspiraciju nalazi u portugalskoj tradicionalnoj kulturi.
Pretposljednjeg dana 66. Splitskog ljeta na otvorenoj sceni na Sustipanu u četvrtak navečer premijerno je u izvedbi ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu izvedena plesna predstava "Correr o Fado" portugalskog koreografa Daniela Cardosa.

Svojevrsna fuzija suvremenog plesnog izraza i tradicionalnog portugalskog glazbenog izraza, plesna predstava "Correr o Fado" glavnu inspiraciju nalazi u portugalskoj tradicionalnoj kulturi čiji je najreprezentativniji način izražavanja upravo fado, glazba snažne ekspresije i duboko melankoličnog karaktera.

U interpretaciji četiri plesačka para, na glazbenoj podlozi pjesama najvećih umjetnika fada provlače se kratke priče o ljubavi, strasti, ljubomori - svemu što obilježava odnos dvoje ljudi, muškarca i žene.

Koreograf Cardoso, koji je i redatelj ove premijerne predstave, rekao je kako je odrastao u lisabonskoj četvrti u kojoj je fado rođen.

- Fado glazba od najranijeg je djetinjstva neodvojiva sastavnica mog života, dio moje kulture, obrazovanja, dio mene, istaknuo je Cardoso.

Dodao je kako, otkad se počeo baviti koreografijom u njemu živi ideja da "u jezik suvremenog plesa pretoči fado".

- No, to je specifična glazba, tradicionalna, namijenjena prvenstveno pjevačkom izričaju i bio sam u dilemi kako da joj pristupim. Odlučio sam napraviti koreografiju nadahnutu portugalskom kulturom iz koje ova glazba izvire", objasnio je koreograf Cardoso.

Ravnatelj Baleta splitskog HNK-a Ilir Kerni istaknuo je kako je iznimno zadovoljan premijerom, rekavši da je Cardoso ne samo koreograf nego i "majstor oblikovanja  scene i cjelokupne produkcije".

U premijernoj izvedbi Cardosovu su koreografiju na Sustipanu tik uz more interpretirali Irina Čaban Bilandžić, Daniel Erchov Zayas, Ingeborg Hendrikx, Jurgen Rahimi, Matea Milas, Ivan Boiko, Eva Karpilovska i Aaron Kok.

- Fado glazba, pored nostalgičnih ima u sebi i radosne, pa i komične aspekte a u Cardosovoj koreografskoj viziji svi su oni prisutni, izjavila je prvakinja Baleta HNK-a Split Irina Čaban Bilandžić.

- Glazba je primarna, ona zadaje ritam i snažne emocije. Pokret proizlazi iz glazbe, slobodno i bez krutih pravila, dodala je.

Solistica Matea Milas rekla je kako u fadu nalazi poveznicu "s mediteranskim duhom glazbe naših krajeva, klapske pjesme i sevdaha".

Cardoso potpisuje i scenografiju te, zajedno s Branimirom Bokanom, oblikovanje svjetla. Kostimografkinja je Maria Monte, oblikovatelj tona je Petar Ivanišević, a baletni majstor Albina Rahmatullina.

Baletna predstava "Correr o Fado" bit će izvedena i u petak, 14. kolovoza, na zatvaranju 66. Splitskog ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!