Spoj morskih i digitalnih orgulja kao posveta moru, mjesecu i sirenama

29.08.2021.

16:07

Autor: Maja Milin/Radio Zadar/V.M./HRT

Morske orgulje, Zadar

Morske orgulje, Zadar

Foto: Marko Dimić / PIXSELL

Već treću godinu "Zadar Organ festival" okuplja ljubitelje zvuka i umjetnosti, te na unikatan način obogaćuje kulturu Zadra i Hrvatske. Uz same koncerte publika ima prilike uživati i u izvedbama glumaca, koreografa i redatelja, a ono što ih spaja su orgulje.


Od 1. do 19. rujna, ovogodišnji će festival biti veći i jači, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom. Organizatorice festivala i orguljašica Tea Kulaš, istaknula je interdisciplinarnost festivala koja se i ove godine očituje u spoju plesne umjetnosti, filma i kazališnog performansa sa zvukom orgulja u njihovoj punini.


Morske orgulje kao vječna inspiracija


Teu ćemo imati prilike slušati na koncertu otvorenja 1. rujna na zadarskom Pozdravu suncu, gdje će se pjesmi Morskih orgulja i šumu valova pridružiti zvuci pokretnih električnih orgulja koje je za ovogodišnje izdanje festivala donirala nizozemska radionice Mixtuur. Osim izmještanja orgulja izvan crkvenog konteksta, prvi će koncert 3. ZOF-a orguljama pridružiti ples, točnije performans plesačica Zadarskog plesnog ansambla u koreografiji umjetnice Matee Bilosnić – "Meteo", a u jednom će trenutku zaplesati i sama Tea Kulaš.


Austrijski duo, orguljaša Klausa Kuchlinga i saksofonistu Hannesa Kawrzu publika će imati prilike čuti u dva termina - 4. rujna nastupit će u crkvi Uznesenja BDM u Bibinju, dok će dan kasnije u nedjelju, 5. rujna koncert održati u katedrali sv. Stošije.

"Zadar Organ festival"

"Zadar Organ festival"

Foto: Radio Zadar / HRT

Ljubitelje filmske umjetnosti očekuje prava poslastica u utorak, 7. rujna. Tada će na Rimskom Forumu talijanski orguljaš Paolo Oreni na Mixtuurovim orguljama stvarati glazbu i zvučne efekte za kultni nijemi film „Nosferatu“ iz 1922. godine, kojeg će zadarska publika istovremeno gledati na velikom platnu.


U nedjelju, 12. rujna, "Zadar Organ Festival" u Zadar će dovesti Trio Lur, ansambl čija je izvedba skladbe A. Knešaureka na njihovom novom nosaču zvuka ove godine nominirana za Porina. Trio čine orguljašica Ursa Ljuban, flautistica Lucija Petrač i sopranistica Monika Cerovčec, sve redom renomirane hrvatske umjetnice zamjetne karijere, širokih glazbenih interesa i čvrste podupirateljice hrvatskih skladatelja.

"Zadar Organ festival"

"Zadar Organ festival"

Foto: Radio Zadar / HRT

Spoj glume i glazbe očekuje nas u ponedjeljak, 13. rujna, u atriju palače Cedulin, gdje će glumci Goran Grgić uz mlade snage – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić izvesti predstavu Svila nastalu prema istoimenom romanu talijanskog pisca Alessandra Baricca, čiju režiju potpisuje Filip Šovagović. Predstavu će pratiti glazba skladateljice Katarine Ranković.


Posljednja dva koncerta održat će renomirani ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin uz gudački oktet Oberton String Octet iz Austrije. Nakon nastupa u atriju Kneževog dvora u Pagu 17. rujna, ponovit će koncert u dvorištu zadarskog Muzeja antičkog stakla 19. rujna.


Ulaz na koncerte je besplatan, a svi koncerti počinju u 20 sati. 


Ako ne možete na koncert, brige nema, jer će se koncerti prenositi preko YouTube kanala Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!