14:42 / 24.01.2018.

Autor: HINA / VIK / V.M.

Sportska Noć muzeja 2018.

Konferencija za novinstvo (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Konferencija za novinstvo (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Više od 200 muzeja i drugih institucija u stotinjak mjesta diljem Hrvatske večeras otvara svoja vrata građanima. U Noći muzeja, koja je svoje ovogodišnje, trinaesto izdanje, posvetila temi sporta, ulaz na sve programe je, naravno, besplatan.
Više od 200 muzeja i drugih institucija u stotinjak mjesta diljem Hrvatske večeras otvara svoja vrata građanima. U Noći muzeja, koja je svoje ovogodišnje, trinaesto izdanje, posvetila temi sporta, ulaz na sve programe je, naravno, besplatan.

Pod olimpijskim geslom „Važno je sudjelovati“ Noć muzeja će od 18 sati do jedan sat iza ponoći okupiti niz programa koji odgovaraju temi i u suglasju su s aktualnim sportskim događanjima, od Europskog rukometnog prvenstva do skorašnjih Olimpijskih igara.

Fokus manifestacije je na analizi postojećih zbirki na temu sporta i stvaranju novih, te na  poticanju lokalnih inicijativa u očuvanju i vrednovanju sporta kao kulturološke vrijednosti, no muzeji će tradicionalno otvoriti i vrata za svoje stalne postave i tekuće izložbe.

Dubravka Osrečki Jakelić, jedna od osnivačica Noći muzeja na uvodnoj konferenciji za novinstvo istaknula je da je unutar muzeja tema sporta ostala na marginama, a kod odabira teme muzejska zajednica želi i poduprijeti Hrvatski športski muzej, koji je već dugo prisutan u Hrvatskoj, no nije se do danas uspio osamostaliti, dobiti stalni postav i primjereni izložbeni prostor.


Družimo se već trinaest godina i stvaramo manifestaciju koja je na najljepši način na pijedestal stavila vrijednosti muzealaca, naših prethodnika i novih generacija. Krenuli smo kao mala gradska manifestacija s deset zagrebačkih muzeja, a danas smo uspostavili standard s oko sto gradova sudionika i 200 institucija koje se uključuju u Noć muzeja,  podsjetila je Ostrečki Jakelić.
Noć muzeja 2017. Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, rekla je da se taj muzej sa zadovoljstvom pridružio Noći muzeja, ne samo zbog aktualnosti trenutka, već i zbog potencijala koji ona ima u osvješćivanju šire javnosti da sport treba sagledavati kao dio društva, kao nešto što budi nadu i težnju za probijanjem osobnih granica i barijera. Sport možda kao nijedna druga društvena aktivnost nema snagu okupiti veliki krug pripadnika društva, objedinjujući njihova stremljenja i ujedinjavanja u slavljenu uspjeha ili prihvaćanju poraza,  napomenula je Danira Bilić.

Ovogodišnja Noć muzeja službeno će početi u zgradi Hrvatskog sokola u Zagrebu, gdje će se postaviti izložba Hrvatski sokol pripremljena u povodu obilježavanja 140. obljetnice izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu Sokol te 135. obljetnice izgradnje prve tjelovježbene i sportske dvorane, Hrvatskog sokola koja je do danas zadržala svoju funkciju.

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora Noći muzeja, ocijenila je da je ta najjača manifestacija njihovog društva postala nezaobilazan kulturni i turistički događaj. Raduje nas što svake godine dolaze novi sudionici, a posebnu podršku imamo u malim sredinama, pogotovo na otocima gdje djeluju centri za kulture, pučka učilišta, male udruge koje njeguju baštinu. Prošle godine smo imali više od 250 tisuća posjetitelja, no nismo ovdje da rušimo rekorde, nego da omogućio svima da dođu u muzeje,  naglasila je Krklec.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić smatra da je Noć muzeja kulturna manifestacija bez presedana. Živimo u društvu u kojemu smo stalno bombardirani negativnim emocijama, a ovaj je pothvat uspio popularizirati jednu samozatajnu struku. Sama tema, sport, pokazuje koliko nam je on važan, koliko je dio društva, kulture, i identiteta,  napomenuo je Kusić.

Ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan mišljenja je da je ovogodišnja tema u premisama muzejske struke našla idealnu podlogu za realizaciju bogatih programa koji svjedoče o povijesti sporta kroz stoljeća. Istaknut ćemo i temeljni stručno-edukativni značaj naše djelatnosti te potaknuti na što jasniju percepciju sporta kao nezaobilaznog segmenta naše svakodnevice,  poručila je Ratković Bukovčan.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević pozvala je građane da dođu na Noć muzeja na neku od četrdeset lokacija u Zagrebu, a i Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije, ih je pozvala da dođu vidjeti zbog čega je Noć muzeja "uvijek bolja".

Muzeji i druge institucije tradicionalno će za Noć muzeja prirediti prigodne programe, izložbe, koncerte, predavanja, radionice, a u Zagrebu će ZET ponovno omogućiti besplatan prijevoz turističkim tramvajem.  Gužve se uobičajeno očekuju pred najvećim gradskim muzejima, no zanimljiva događanja priređuju se i u drugim prostorima.

Primjerice, Galerija Mala imat će instalaciju s umjetninama na temu šaha, Hrvatski državni arhiv prikazuje filmove Maksimilijana Paspe o tome kako je sport izgledao tridesetih godina prošlog stoljeća, a Hrvatski povijesni muzej priređuje Večer boksa u povodu 40. obljetnice meča Parlov - Cuello.

Hrvatski školski muzej podsjetit će najmlađe „kako se nekada jačalo u školama“, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti organizira malonogometni turnir u svojoj garaži, na kojem će se natjecati ekipa umjetnika, novinara i djelatnika tog muzeja. Nekoliko će institucija organizirati gledanje polufinalne utakmice rukometnog prvenstva, podsjetiti na povijest sporta specifičnog za njihov kraj i organizirati sportske igre za djecu.
Noć muzeja u Rijeci Muzej Like Gospić posvetio je program planinarenju, Muzej betinske drvene brodogradnje na Murteru jedriličarstvu, Udruga Kovan iz Generalskog Stola ukazat će na značaj sporta osoba s invaliditetom u djelovanju Udruge HVIDRA, a Javna ustanova Spomen područje Jasenovac donosi izložbu o Borisu Hanžekoviću i memorijalu, posvećenom atletičaru poginulom u proboju iz logora Jasenovac. 
Noć muzeja u Krapini na 4 lokacije Galerija Antuna Augustinčića otvara izložbu "Konjićevo novo ruho", Muzej prehrane Podravka u Koprivnici podsjeća na „Sportski duh Podravkaša, a Zavičajni muzej Slatina organizira, među ostalim, okrugli stol „Druga strana sporta“, s navijačima, policijom, psiholozima, liječnicima. Gradski muzej Vukovar svečano će otvoriti Reviju vukovarskih sportskih klubova i izložbu „Od Vukovara do Olimpijskih igara“, dok će Muzej vučedolske kulture predstaviti prapovijesne sportove i drevni labirint.

Sprint suvremenih umjetnika prema Noći muzeja Detaljan program sa satnicom nalazi se na službenim internetskim stranicama manifestacije, a onima koji se odluče na noći obilazak muzeja pomoći će ove godine i nova mobilna aplikacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!