Spremačice u riječkom kazalištu na bolovanju, volontiraju članovi baleta

07.12.2021.

19:51

Autor: Danijela Minić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

HNK Ivan pl. Zajc

HNK Ivan pl. Zajc

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog uvođenja obveznih COVID potvrda neke institucije imaju nesvakidašnji problem - ostale su bez spremačica. Upravo je to podignulo prašinu u riječkom kazalištu, u kojem su navodno članove baletnog ansambla pozvali da sami čiste svoje prostorije dok se problem ne riješi. Uprava kazališta i baleta to je opovrgnula. 


Riječko kazalište pred još jednom izvedbom Orašara. Baletni ansambl ima svakodnevne probe. Zbog specifičnosti rada, nakon proba posla imaju spremačice. No od uvođenja obveznih covid potvrda 20-ak zaposlenika kazališta, među njima i spremačice, ostaju na bolovanju. 

- Kako se dijele ta bolovanja, nije tema. Ono što je tema je da smo u jednom danu ostali bez 4 od 5 spremačica. Ja sam uputio pismo svim zaposlenicima i upozorio ih što se dogodilo, govori Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Pozvao je na strpljenje, no postalo je jasno da se sami moraju organizirati. Naime od 30 kandidatkinja na Zavodu za zapošljavanje poziv za spremačicom prihvatila je tek jedna. Za posao na oko pet tisuća kvadrata. 

- Kad sam od tehničkog ureda dobila informaciju da smo ostali na jednoj spremačici i da će ona moći dolaziti samo dva puta tjedno ostalo je na meni da organiziram četiri ostala dana kako pripremiti naš prostor za rad, tako da sam ja počela čistiti sama uz pomoć producentice baleta, rekla je Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Odazvali su se i ostali članovi baleta pa je postavljen raspored da ne bi svi volontirali istovremeno. 

- Nitko ni u kojem trenutku ni od koga nije tražio, ponajmanje davao bilo kakve radne naloge ili obveze da sami čiste svoje radne prostore, naglašava Blažević.                     

- Želim istaknuti kako nismo bili primorani čistiti svoje prostorije već nas je ravnateljica zamolila uz napomenu da tko ne želi čistiti neće biti kažnjen. Problem je nastao u trenutku kada je isti dan stavljen raspored čišćenja na oglasnu ploču bez da su članovi baleta dali svoj odgovor na molbu ravnateljice, izjavila je predstavnica sindikata baleta Laura Orli.

Nakon reakcija ansambla da im je uz probe naporno i čistiti, raspored je maknut. 

- Ja sam nastavila čistiti sama i dalje uz pomoć Kristine Kaplan i eventualno nekoliko plesača koji su došli nam pomoći. Jučer sam zadnji put očistila prostor apsolutno sama za što mi je trebalo sat i pol i to je moj osoban rekord, rekla je  ravnateljica Baleta HNK.

Povratkom s bolovanja problem je u međuvremenu riješen. Čišćenjem se bave spremačice, a umjetnici onim što najbolje znaju, koreografijom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!