11:41 / 12.01.2018.

Autor: Kristina Dukić / V.M.

Stakleno blago jednog od najvećih rimskih gradova

Šime Perović

Šime Perović

Foto: - / -

Muzej antičkoga stakla u Zadru ugostio je Stakleno blago Akvileje - 50 ekskluzivnih predmeta nastalih u radionicama jednog od najvećih gradova Rimskoga Carstva ponovno je oživjelo davni dijalog dviju antičkih sredina.
Muzej antičkoga stakla u Zadru ugostio je Stakleno blago Akvileje - 50 ekskluzivnih predmeta nastalih u radionicama jednog od najvećih gradova Rimskoga carstva ponovno je oživjelo davni dijalog dviju antičkih sredina.

Zadarski zaštitnici Sv. Krševan i Sv. Zoilo bili su stanovnici Akvileje. Nekoliko stoljeća ranije dva grada trgovala su dragocjenim staklenim proizvodima. Akvileja i Zadar u ovoj su izložbi obnovili antički susret. Iz akvilejskih radionica staklo je odlazilo u cijelo Carstvo, a kroz Akvijelu je prolazila i mnoga duga građa za trgovinu tako da je ta luka imala važnu ulogu pri dolasku stakla i u Zadar,  kaže ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru Ivo Fadić.

Ti predmeti koje pripisujemo akvilejskim staklarskim radionicama rimskoga doba razdvojili su se kroz prošlost: jedan dio ostao je na području venecijanske regije, a drugi su već u to doba otkupljivali rimski građani Zadra,  objašnjava viši restaurator i kustos Šime Perović.

Akvilejska arheološka građa rijetko napušta matični Državni arheološki muzej Akvileje, pa je ovo svakako potvrda dobrog rada Muzeja antičkoga stakla u Zadru i prigoda za još bolju suradnju. Dva muzeja i još 12 njih iz Italije, Slovenije i Hrvatske potpisali su i ugovor o suradnji - projekt Muzeji bez granica je počeo i donijet će stručni i kulturni napredak te još ovakvih iznimnih izložbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!