22:07 / 11.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Star Tribune dobio Pulitzera za praćenje ubojstva Georgea Floyda

Star Tribune dobio Pulitzera za praćenje ubojstva Georgea Floyda/Ilustracija

Star Tribune dobio Pulitzera za praćenje ubojstva Georgea Floyda/Ilustracija

Foto: Eric Miller / REUTERS

The Minneapolis Star Tribune dobitnik je Pulitzerove nagrade za prijelomnu vijest i praćenje ubojstva George Floyda, a Reuters i The Atlantic podijelili su nagradu za tzv. eksplanatorno izvještavanje, objavio je u petak odbor koji dodjeljuje to priznanje.

Pulitzerove nagrade su najprestižnija priznanja koja se američkom novinarstvu dodjeljuju od 1917. Ustanovio ih je svojom oporukom novinski izdavač Joseph Pulitzer.

- Novinske kuće bile su suočene sa složenošću uzastopnog praćenja globalne pandemije, rasnog osvješćivanja i žestoko osporavanih predsjedničkih izbora, kazala je Mindy Marquesa, dopredsjednica Odbora Pulitzerove nagrade.

Novinari Reutersa Andrew Chung, Lawrence Hurley, Andrea Januta, Jaimi Dowdell i Jackie Botts nagrađeni su za multimedijski projekt "Shielded", u kojem razotkrivaju kako se policija štiti od sudskog progona u slučajevima pretjerane upotrebe sile.

Novinar Ed Yong iz The Atlantica dobio je nagradu za izvještavanje o pandemij covida-19.

Odbor je također dodijelio "posebnu pohvalu" tinejdžerici Darnelli Frazier koja je mobitelom snimila ubojstvo Floyda. Njezin čin, objasnio je Odbor, pokazuje "ključnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom".

Pulitzerova nagrada dobitnicima donosi po 15.000 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!