15:44 / 10.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – dnevnik o holokaustu ili roman o jeziku

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje 'Dnevnik Renije Spiegel' i 'Drhtajništvo' Igora Rajkija.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje 'Dnevnik Renije Spiegel' i 'Drhtajništvo' Igora Rajkija.

Renia Spiegel: 'Dnevnik Renije Spiegel', Stilus

Renia Spiegel
rođena je u istočnoj Poljskoj 1924.godine, a početkom 1939., s 14 godina, započela je s pisanjem dnevnika. U trenutku izbijanja rata, Renia i njezina sestra živjele su s bakom i djedom u gradu Przemyslu.

Odvojena od majke zbog rata, nekoliko je godina živjela pod sovjetskom, a potom i nacističkom okupacijom, doživjevši stvaranje židovskoga geta. U ljeto 1942. godine bila je prisiljena skrivati se kako bi izbjegla smrt strijeljanjem u getu. Nekoliko dana poslije, njezino je skrovište otkriveno i ona je ubijena sa samo 18 godina.

Otkriven nakon sedamdeset godina, na jeziku na kojem je pisan objavljen 2016. godine, 'Dnevnik Renije Spiegel' već se opisuje kao klasik književnosti o holokaustu.

Pisan jasnoćom i stilom koji podsjeća na Dnevnik Anne Frank, ovaj je dnevnik izvanredan svjedok ratnim strahotama, ali i životu koji postoji onkraj ratnih mračnih zbivanja.
Nakon 70 godina otkriveno tko je bila Renia Spiegel Renia je djevojčica koja sanja postati pjesnikinjom i uz sve ratne strahote pronalazi i ljepotu koja se krije u poeziji i prvoj ljubavi. Ona i dječak u kojeg se zaljubila, Zygmunt, prvi put poljubili su se nekoliko sati prije nego što su Nijemci okupirali njezin rodni grad, a Zygmunt je onaj koji u njezin dnevnik unosi posljednji zapis. 

Kada je u gradu otvoren geto Zygmunt ju je pokušao sakriti na ujakovom tavanu kako bi izbjegli deportaciju u koncentracijski logor. Njeno je skrovište nacistima odao doušnik. Ubijena je kao i njegovi roditelji. Posljednji nadnevak nakon njene smrti zapisao je Zygmunt Schwartzer koji je uspio preživjeti holokaust, a njen je dnevnik 1950. donio u SAD gdje ga je predao preživjelim članovima obitelji koji su se nastanili u New Yorku.

Više od 70 godina dnevnik poljske tinejdžerke Renie Spiegel bio je zapečaćen u njujorškom trezoru njene obitelji gdje ga je pohranila njezina majka. Renijina sestra nikada nije smogla snage pročitati te zapise, a dnevnik je konačno ugledao svjetlo dana kad je njezina nećakinja odlučila saznati nešto više o svojoj obiteljskoj povijesti.

Važno je to svjedočanstvo strahota Drugog svjetskog rata, koje predstavlja vrijedno povijesno i književno djelo. Jednako kao i slavni 'Dnevnik Anne Frank', ovaj dnevnik služi kao podsjetnik iz prošlosti.

Dnevnik je rukom ispisan na gotovo sedamsto stranica, prepun je zapisa o Renijinu svakodnevnom životu, tipičnim adolescentskim problemima, prvoj ljubavi, ali i doživljaju rata i ratne okoline. Opisi nacističkih zlodjela koji se u početku nalaze negdje u pozadini njezinih zapisa s vremenom se pojačavaju i bivaju sve dominantniji, do samoga tragičnog kraja.

Kao i Anna Frank, dokumentira strahote ali zadržava humanost i nadu. Radi se o intimističkoj prozi pisanoj u dnevničkoj formi - piše o svojim osjećajima, nelagodi, ponekom sretnom iskustvu.

Knjiga donosi svjedočanstvo o užasima rata, ali i o svakodnevnom životu koji se odvija čak i u najmračnijim vremenima. Pjesme čiji stihovi preplavljuju dnevnik svjedok su Renijina književnog dara.

Igor Rajki: 'Drhtajništvo', Knjigomat

Igor Rajki autor je prepoznatljivo nekonvencionalnog stila. Piše kratke proze, romane, drame i eseje te knjige za djecu i mladež. Izvedeno mu je nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija više radio-igara.

Objavio je šest romana, pet zbirki priča, jednu slikovnicu te još nekoliko knjiga raznorodnih proza.

I u ovom romanu originalan je stil pisanja, a glavni junaci su lektori, pisci i drugi zaljubljenici u jezik. Pravi junak romana je jezik koji nije alat za opisivanje svijeta, nego neobično živ organizam s kojim glavni lik romana ima najpotpuniji i najživotniji odnos. Knjiga spaja semantiku, sintaksu i grafiku, a autor vješto barata riječima.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!