Što čitati: duhovitu knjigu o zbrci života ili novi hrvatski krimić

02.01.2018.

15:53

Autor: Jagna Pogačnik/M.Š.

Hannah Rothschild (Foto: screenshot www.hannahrothschild.com)

Hannah Rothschild (Foto: screenshot www.hannahrothschild.com)

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'  preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.

Hannah Rothschild – Nevjerojatnost ljubavi
Hannah Rothschild spisateljica je i filmska redateljica čiji su dokumentarni filmovi prikazani su na BBC-ju i HBO-u te na međunarodnim filmskim festivalima. Živi u Londonu. Nevjerojatnost ljubavi njezin je prvi roman koji se našao u izboru književnog kluba BBC Radio 2 i na Guardianovu popisu najboljih knjiga u 2015. Ridley Scott i filmska produkcijska tvrtka Working Title kupili su prava za njezine scenarije, a članke joj objavljuju Vanity Fair, New York Times, Vogue i drugi časopisi.

Roman povezuje jednu zagonetnu sliku iz 18. stoljeća, obiteljske tajne i ljubav. Zanimljivost romana je u tome što je slika Nevjerojatnost ljubavi slavnog slikara Jean Antoinea Watteaua , jednog od najistaknutijih predstavnika francuskog slikarstva 18. stoljeća i prethodnika rokokoa, jedan od pripovjedača romana. Slika u prvom licu priča priču o svojoj prošlosti, avanturama kroz koje je prošla i što je sve vidjela od 1721., kada je njezin tvorac umro. Bila je u vlasništvu mnogih, umjetničkih znalaca i političara, pisca Voltairea, cara Svetog Rimskog carstva, Franje I. i Marije Terezije, Napoleona i Hitlera. Naslikana je kako bi veličala ljubav, strast koja sve pokreće, ali i ukazala na ljubavno razočarenje. Umjetnost preživljava samo ako dirne čovjeka u srce i ponudi mu utjehu i ohrabrenje; takva je to slika. Znamenita slika je personifikacija osjećaja, podrška u svim vremenima i okolnostima.
Glavna junakinja Annie, nakon propale veze iz malog gradića seli u London i želi početi ispočetka; radi kao kuharica kod poznatog filmskog redatelja, brine o majci alkoholičarki i očajnički traži novu ljubav; kad preuzme život u svoje ruke počinju joj se događati razne stvari. Preko redatelja i njegove žene Rebecce nađe se u umjetničkom svijetu; upoznaje bogatog Rebeccinog oca Memlinga koji se bavi preprodajom umjetnina. Istovremeno, upoznaje muzejskog vodiča Jessea koji se u Annie zaljubljuje na prvi pogled, ali mu ta ljubav ne bude uzvraćena, a o takvoj ljubavi govori i slika 'Nevjerojatna ljubav'. Annie je slučajno, kao poklon svome novom dečku u malom antikvarijatu kupila prljavu i naoko bezvrijednu sliku za 75 funti, više iz samilosti prema vlasniku koji je
očajnički trebao novac nego iz oduševljenja. Za sliku će se odjednom zainteresirati jedan izgnani ruski oligarh, beskrupulozni trgovac umjetninama... Svi smišljaju kako se dočepati njezine slike, za koju se ispostavilo da je izgubljeno remek-djelo.

Mnoštvo drugih likova; bogati ekscentrik, odbjegli ruski oligarh koji mora biti u Londonu kao u zatvoru i ucjenjivačima plaća velike svote od svojih napuštenih rudnika, bogata udovica kolekcionarka umjetničkih djela, likovna kritičarka koja prepoznaje vrijednost slike... Riječ je i o satiri londonske umjetničke scene, s mnoštvom živopisnih likova. Preko Memlinga, čovjeka koji zna brojne obiteljske tajne, priča se povezuje s holokaustom. Mnoštvo detalja i vrlo komplicirana priča s elementima trilera. Tajanstvena je to obiteljska priča, puna humora i povijesnih podataka. Roman otvara gotovo sve vječne preokupacije u književnosti – definiranje umjetnosti i njezine vrijednosti, životne boli i ljudske taštine, značenje ljubavi. No, prije svega, ovaj roman je ljubavna priča, istraživanje ljudskih želja, te priča o usamljenosti i nevjerojatnosti ljubavi.

Brojni, raznoliki likovi, slojeviti i zabavni. Ispod svega toga skriva se ozbiljna rasprava o vrijednosti koju dajemo stvarima i odnosima i cijenama koje smo za njih spremni platiti. Kao neka rokoko slika, pametna, zabavna, očaravajuća i posve ljudska ljubavna priča. Dinamična, duhovita knjiga o zbrci života.

Milana Vuković Runjić – Faraon & Orašar
Knjiga 'Faraon & Orašar' sadrži dva romana, 'Faraon iz Ilice je mrtav' i 'Orašar Misterij'. Novi krimić Milane Vuković Runjić vodi nas u Zagreb s kraja 20-tih godina prošlog stoljeća i donosi misteriozne događaje od kojih su svi povezani s Orašarom; radnja drugog krimića 'Orašar Misterije' odvija se u vrijeme zagrebačke praizvedbe 'Orašara' u prosincu 1931.
Nastavak romana Faraon iz Ilice je mrtav objavljenog 2015. čija se dramska adaptacija upravo izvodi na daskama kazališta Komedija. Edvina pl. Podolsky, suočena s nemogućom ljubavnom pričom, ubojstvima i ludilom, uz pomoć detektiva Lapčevića pokušava u snovima i maštarijama pronaći rješenje za pitanja bez odgovora.Povezani su simboli, događaji i ljudi iz prošlosti u napeti krimić. Pisanju romana prethodilo je, kako kaže autorica, istraživanje, kopanje po tiskovinama iz iznimno zanimljivog povijesnog razdoblja, te otkrivanje pomalo zaboravljenog zagrebačkog štiha dvadesetih godina 20. stoljeća.
Autorica kombinira mračne strane bajki s vedrim elementima kriminalističke proze i baletom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!