Što čitati – dvije knjige autora uspješnih filmskih predložaka

19.03.2019.

11:51

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

default error photo
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Svaka nota odsvirana' Lise Genove te 'Isijavanje' Namika Kabila.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Svaka nota odsvirana' Lise Genove te 'Isijavanje' Namika Kabila.

Lisa Genova: 'Svaka nota odsvirana', Naklada Ljevak

Lisa Genova doktorirala je neuroznanost na Sveučilištu Harvard. Povezujući neuroznanost i snagu ljudskoga duha, zaslužila je posebno mjesto u svjetskoj književnosti.

Godine 2007. objavila je prvi roman 'Još uvijek Alice' (koji je na hrvatskom objavljen prošle godine, također u prijevodu Mirte Stantić) prema kojemu je snimljen Oscarom nagrađen film. Njegova je tema život osobe s Alzheimerovom bolešću, ali i život svih oko nje, te promijene koje se događaju nakon dijagnoze.

Napisala je još četiri romana u kojima nas suočava s nama samima, s našim strahovima i nadama, ali i sa snagom za koju nerijetko ni ne znamo da je imamo.

Richard je uspješan pijanist koji na svojim koncertima uživa u ovacijama publike diljem svijeta. Njegovi prsti plešu po glasovirskim tipkama hvatajući svaku notu savršenom preciznošću. No, Richard ima ALS (amiotrofičnu lateralnu sklerozu), za koju nema lijeka, samo se može usporiti.

Prsti mu postaju nemoćni, mrtvi, bez mogućnosti da se ikada oporave, što znači da nikada više neće moći raditi ono što je njegov život – svirati. Njegova bivša supruga Karina je prije tri godine sa zida skinula fotografiju s njihova vjenčanja i zamijenila je zrcalom.

Premda krivi Richarda i propali brak za sve što joj se dogodilo, još se uvijek boji vratiti na glazbeni put koji je napustila kao mlada žena. Karina je bila talentiranija od svoga supruga, ali je zbog obitelji i majčinstva isprva napustila klasičnu glazbu, posvetila se jazzu, a potom postala profesorica koja privatno podučava sviranje.

Život je provela u Richardovoj sjeni, a Richard nikada nije bio sposoban voljeti ženu onako kako voli svirati klavir i toga su oboje svjesni. Richardovo se stanje sve više pogoršava i u trenutku kad više ne može živjeti sam, Karina pristaje brinuti se o njemu.

Kompleksan je i odnos s kćeri Grace koja shvaća da on nije bio dobar otac. Dok Richardovi mišići, glas i disanje polako gasnu, Karina i on se pokušavaju pomiriti s prošlosti prije nego što postane prekasno.

Priča je to o dramatičnom tijeku bolesti, suočavanju obitelji, iskupljenju i o potrazi za unutrašnjim mirom u opraštanju drugima. Dijelovi romana posvećeni su glazbi i sviranju; talentu koji je često vezan uz sebičnost prema drugima.

Autorica znanstvene detalje upleće u suosjećajnu i iskreno ispričanu priču, ne skrivajući dramatične detalje bolesti. Roman je pisan u slavu ljudskosti, praštanja i suosjećanja i donosi spoj istine i fikcije

Namik Kabil: 'Isijavanje', Hena com

Namik Kabil je filmski redatelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog i za igrani film 'Kod amidže Idriza'. Film 'Čuvari noći', koji je napisao i režirao, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Autor je romana 'Sam' i 'Amarcord', kao i nekoliko drama. 'Amarcord' je roman sjećanja na egzil i izbjeglištvo, pisan jednostavno, s iznimnim smislom za detalj i spoj tragičnog i komičnog.

U tome kontekstu roman 'Isijavanje' je roman povratka: emigrant Besim vraća se iz Švedske u rodnu Hercegovinu, u scenografiju davnih uspomena. Susret s kućom osvješćuje da je bio iščupan i da su ga presadili drugdje.

Prisjeća se ljubavi prema majci koja se nije vratila živa iz progonstva, prema ženi koja je izgubila brata, pejzažima, mirisima, zavičaju i odrastanju. Povratak potiče bujicu sjećanja i ideju da proda kuću.

Roman je na na granici filma, života i fikcije, jezik je bez viškova, sa snagom i jedinstvenom umjetničkom uvjerljivošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!