14:05 / 03.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – egzistencijalistički roman ili poetski 'otrov spoznaje'

-

-

Foto: - / -

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je roman Zoje Strenja Šolaja 'U vrtložini' i pjesničku zbirku Olje Savičević Ivančević 'Divlje i tvoje'.
U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je roman Zoje Strenja-Šolaja 'U vrtložini' i pjesničku zbirku Olje Savičević Ivančević 'Divlje i tvoje', a prisjetila se i knjige Mladena Kušeca 'Zagonetno putovanje' te osvrnula na odgodu Interlibera.

- Odlazak legende, preminuo je Mladen Kušec
- Odgođen Interliber - umjesto sajma online program

Zoja Strenja-Šolaja: 'U vrtložini', Disput

Narator ovog romana mladi je čovjek u prevratničkom trenutku zemlje kojoj se dogodio rat. On priča priču u koju se – kroz pisma, dnevničke bilješke, fantazme – ulijeva niz ljudskih sudbina.

- Priča je smještena u suvremenu hrvatsku stvarnost. Počinje razmišljanjem glavnog junaka Romana o svemoći bankarskog sustava koji prijeti njegovoj egzistenciji i sjećanjem na dane velikih ambicija i očekivanja. Od tih očekivanja ostao je samo osjećaj stida, ističu iz izdavačke kuće Disput.

Otac boluje od Alzheimera, majka je zabrinuta i za bolesnog muža i za sina kojeg je pritisnula banka, ali i za svoju kćer, koja se nakon samoubojstva muža, dragovoljca Domovinskog rata, odala piću.

- Romanova žena radi na njihovom preseljenju u Australiju, frustrirana otegotnim okolnostima svakodnevice, a on to doživljava kao bešćutnost. Sve se njihove pojedinačne nemoći isprepliću i susreću u ponovnom zbližavanju obitelji koja pokušava iznaći načine za izlazak iz problema, stoji u bilješci izdavača.

Završetak nije naivno optimističan: ostaju ne-odgovori i sumnje. U vrtložini je obiteljski roman koji otvara egzistencijalističke teme krhkosti ljudskog bića, otuđenja, usamljenosti, traganja za smislom…

Zoja Strenja-Šolaja rođena je 1947. u Zadru, gdje je završila gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu. Radila je kao srednjoškolska profesorica, uz rad završila je postdiplomski studij i magistrirala na temi korelacije nastave književnosti i slikarstva. Godine 2009. seli se u Rijeku gdje i sada živi.

- Svoje je priče počela bilježiti tek u pedesetoj godini života. Tako je 2005. objavila zbirku dječjih priča Danoćev savršeni svijet (Dječje slovo), a 2007. roman Reptili (Konzor) i roman Roundabout (Konzor – Jesenski i Turk), napominju iz izdavačke kuće.

Olja Savičević Ivančević: 'Divlje i tvoje', Fraktura

Olja Savičević Ivančević je za ovu zbirku poezije dobila ovogodišnju Nagradu 'Risto Ratković'. Nagradu je podijelila ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu Rifat (Almanah, Podgorica).

- Nagradu 'Risto Ratković' od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija 'Ratkovićeve večeri' poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napominju iz Frakture.

- Hrabrost suočavanja s nasilnošću svijeta u kojem istovremeno iz gnijezda ispada mrtva lastavica, dok se izbjeglice sunčaju na krovovima zgrada, a ljubav iz mladosti po ulici vuče svoju ženu; hrabrost bivanja prisutnom široko otvorenih očiju, bez uzmicanja, jedina je koja može iznjedriti autentičnu poeziju, zabilježila je o tom izdanju Ivana Bodrožić.

Dodaje da su stihovi Olje Savičević Ivančević u zbirci 'Divlje i tvoje' svojevrsna 'kletva, otrov spoznaje davno ubačen u uho da se o najvećim bolima i ljepotama u životu lakše može šutjeti gledajući u perje ili u kandže'.

Olja Savičević Ivančević rođena je 16. rujna 1974. u Splitu. Pjesnikinja i spisateljica, uvrštena je u mnoge domaće i međunarodne antologije poezije i proze. Knjige su joj prevedene na jedanaest svjetskih jezika te objavljene u Europi i SAD-u. Pojedinačne pjesme i priče prevedene su i objavljene na tridesetak jezika.

- Piše književne kolumne, surađuje s kazalištima kao autorica dramskih tekstova, songova i adaptacija, a prema njenim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi (Balavica, Sedam neodgovorenih poziva, Trešnje). Živi i radi kao slobodna umjetnica na relaciji Zagreb – Split – Korčula, ističu iz Frakture.

Pogledajte književnu preporuku Karoline Lisak Vidović koja je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!