Što čitati - feljtonističku "Pohvalu starosti" ili roman "Eva spava"

27.02.2018.

08:46

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Eva spava" Francesce Melandri i "Pohvala starosti" Pavla Pavličića.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Eva spava" Francesce Melandri i "Pohvala starosti" Pavla Pavličića.

"Eva spava" Francesca Melandri, Fraktura

Francesca Melandri rođena je u Rimu 1964. Autorica je scenarija, dokumentarnih filmova i romana. Prvi roman "Eva spava" objavljen 2010., čitatelji i kritika dočekali su pohvalama. Preveden je na francuski, nizozemski i njemački, a osvojio je i brojne nagrade, uključujući i onu časopisa Elle za najbolji roman 2011. Prvijenac Francesce Melandri je mozaik dirljive ljubavne priče, intrigantne obiteljske sage i uzbudljivog prikaza povijesti. Ovaj roman na zanimljiv način prikazuje prošlost, sadašnjost i običaje prostora koji odudara od naše tipične slike Italije.

Nakon neočekivanog telefonskog poziva u zoru na Veliku subotu, Eva bez razmišljanja sjeda u vlak i kreće na gotovo tisuću i pol kilometara dug put iz svojeg rodnog Südtirola/Alto Adigea do Kalabrije. Tajnoviti odlazak ispravlja trideset godina staru nepravdu, kad je njezina majka Gerda poštaru vratila maleni paket umotan u smeđi papir ustvrdivši da Eva spava.

Gerda je odrasla uz bezosjećajnog oca, bivšeg nacista, i brata, južnotirolskog terorista, a sa šesnaest je počela raditi u kuhinji hotela u Meranu, u čemu iskazuje talent i dobiva određenu dozu neovisnosti koja joj je potrebna nakon što je otac odbaci kad rodi Evu. I dok su Gerdin život obilježila povijesna previranja na sjeveru talijanske države, Eva konačno ima priliku poravnati račune na njezinu krajnjem jugu...

Sve se zbiva u okruženju Južnog Tirola, od 1919. do danas, ali pravi povijesni događaji ostaju u pozadini obiteljske sage koju pripovijeda Eva, koja se pokušava pomiriti s majkom Gerdom, pravim protagonistom priče. Priča posjeduje unutarnju napetost, odnosno postupno razotkrivanje tajne koja povezuje Evu, njezinu majku i Vita koji je na početku romana naziva i priopći kako više neće dugo živjeti, pa zbog njega i kreće na put; sve se razotkriva tijekom puta koji sada prolazi Eva, a nekada je taj put prešao paket za koji se ustvrdilo da je neželjen

"Pohvala starosti" - Pavao Pavličić

Pavao Pavličić danas je jedan od klasika suvremene hrvatske književnosti, autor impozantnog broja književnih djela. Stotinjak knjiga što ih je Pavličić objavio te bogata znanstvena bibliografija iskazuju ga kao najproduktivnijeg domaćeg pisca.

"Pohvala starosti" knjiga je koja se uklapa u feljtonističu dionicu Pavličićeve proze. Nakon prologa u kojem je uspostavljen 'predmet istraživanja', suvremena, osobna varijanta „smiješnog starca" inače standardnog lika renesansne komedije, slijede feljtoni pomno raspoređeni u četiri pogavlja: „Fiziologija", „Psihologija", „Sociologija" i „Filozofija".

Unutar feljtona s tematikom treće životne dobi čitatelj će pronaći mnogo više vedrine i životne radosti no što je očekivao, humora i dobrodošle autoironije, ali i čitavu fenomenologiju staračke svakodnevice. Uz vrlo ozbiljna promišljanja, poput onih kako u trećoj dobi pokušavamo uvesti red u nered stvarnost, zapisa o izgledu, odijevanju, bolestima, slabim točkama, rutinama, slabijem smislu za humor itd., Pavličićevi su tekstovi nadopunjeni vrlo životnim i duhovitim primjerima iz (vlastite) svakodnevne prakse.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!