Što čitati? – kako se nositi sa smrću bližnjih ili ratni krimić

05.03.2019.

14:25

Autor: V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Besmrtnici' Chloe Benjamin i 'Skica u ledu' Josipa Mlakića.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Besmrtnici' Chloe Benjamin i 'Skica u ledu' Josipa Mlakića.

Chloe Benjamin: 'Besmrtnici', Profil

Chloe Benjamin nagrađivana je mlada američka spisateljica, a 'Besmrtnici' su njezin drugi roman. Prethodno je objavila roman 'Anatomija snova'. 'Besmrtnici' su roman je o sudbini, ljubavi, životu i odlukama koje donosimo.

Godine 1969. četvero braće i sestara Gold u New Yorku uputi se do misteriozne žene koja navodno svakome može reći točan datum smrti. Za nju je, slučajno, doznao jedanaestogodišnji Daniel, a najstarija trinaestogodišnja Varya ne želi doznati svoju sudbinu, no braća je nagovore, pa svi zajedno odlaze do vidovnjakinje.

Od svakog djeteta vidovnjakinja traži da razgovor ostane povjerljiv i djeca jedno drugome ne otkrivaju što im je rekla, ali čitatelj zna tu informaciju.

Roman prati njihove dalje sudbine - Simon, obiteljski mezimac, slobodu i ljubav potražit će u San Franciscu osamdesetih, umjetnička duša Klara postat će opsjednuta ispipavanjem granica stvarnosti i fantazije, pouzdani Daniel sigurnost će potražiti u pozivu vojnog liječnika, dok će se odgovorna Varya posvetiti znanstvenoj potrazi za dugovječnosti.

U skladu sa svojim karakterima, svatko od njih odlučit će hoće li zanemariti, prigrliti, prevariti 'znanje' podareno im dok su bili djeca ili mu žestoko prkositi…

Roman je podijeljen u četiri dijela, od kojih svaki prati sudbinu jednog djeteta dok odrasta. Počinje sa Simonom koji u šesnaestoj godini bježi od kuće sa sestrom Klarom u San Francisco. Klara mašta o tome da postane mađioničarka, Simon mašta o tome da konačno sebi i svijetu prizna istinu da je homoseksualac. Daniel je odrastao u pouzdanog muškarca, sretno se oženio, radi kao liječnik u američkoj vojsci i ne vjeruje u vračarino proročanstvo.

Varya je poslovno uspješna, postala je biologinja i uključena je u važno istraživanje kojem je cilj usporiti starenje. No nakon smrti braće i sestara rastrgana je osjećajem krivnje i opsesivno-kompulzivnim poremećajem od kojeg pati od djetinjstva. Gotovo je potpuno izolirana, kao i životinje nad kojima provodi pokuse. Zapravo nije iskreno ni slobodno proživjela ni dana.

Teme 'Besmrtnika', osim one glavne, nošenja sa smrću bližnjih, vrlo su raznovrsne: izbijanje epidemije AIDS-a osamdesetih godina u Americi, odnos bijele većine prema ljudima drugačije boje kože i seksualnih preferencija, psihički poremećaji, američka politika na Bliskom istoku, odnos roditelja i djece, braće i sestara, vjera, pokusi na životinjama...

Autorica ne daje direktan odgovor na pitanje je li vidovnjakinja s početka romana djeci doista prorokovala smrt ili su se oni autosugestijom sami u to uvjerili, odnosno  koliko je to utjecalo na njihove odluke, karaktere i strahove.

Roman počinje i završava s Varyom koja, prema priznanju autorice, reflektira neke njezine osobine, najviše mučnu i bolnu borbu s tjeskobom. Svatko se od njih na svoj način nosi sa svojim nesigurnostima, ambicijama, željama i snovima. No, pitanje je li vidovnjakinja bila u pravu ili je u pitanju još samo jedno budalasto praznovjerje prati ih čitav život. Priča je to o gubitku - voljenih osoba, ali i samoga sebe, ali još više o životu, povezanosti i ljubavi.

Josip Mlakić: 'Skica u ledu', Fraktura

Josip Mlakić suvremeni je bosanskohercegovački pisac. Roman 'Živi i mrtvi' donio mu je godine 2002. V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman i po njemu je snimljen istoimeni film u režiji Kristijana Milića. Nagradu za najbolji domaći kriminalistički roman dobio je dva puta za 'Božji gnjev'  i za 'Crni gavran i bijele vrane'.

Roman započinje u žanru krimića: na rock-koncertima najvećih svjetskih zvijezda u Njemačkoj, a zatim i diljem Europe zaredala su ubojstva djevojaka.

Iskusni inspektor kelnske policije šezdesetogodišnji Thomas Schweiner prvi je posumnjao da je riječ o serijskom ubojici, koji ne preže ni od čega i koji mu je postao opsesija, ubojici kojeg lovi već više od desetljeća, od kraja 1980. i koncerta grupe Whitesnake.

Inspektora će tragovi odvesti u Bosnu i Hercegovinu, u ratni vihor, koji će iznjedriti neka nova prijateljstva i brojne neočekivane izdaje.

'Skica u ledu' počinje kao napeti krimić, prerasta u ratni roman, da bi završila kao distopija, no prije svega to je priča o dvojici braće, o njihovim sasvim oprečnim karakterima i njihovim prijateljima iz bosanskoga gradića s kojima dijele sudbine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!