08:27 / 12.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Što čitati - 'Manji smo boemi' ili 'Egzil za početnike'

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Manji smo boemi' i 'Egzil za početnike'.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Manji smo boemi' i 'Egzil za početnike'.

Eimear McBridge - Manji smo boemi, Fraktura

Eimear McBride irska je književnica rođena 1976. u Liverpoolu. Djetinjstvo je provela u Irskoj, a sa sedamnaest godina došla u London studirati glumu. Za svoje romane dobila je više britanskih i irskih nagrada. Piše i kratke priče, koje objavljuje u tisku i zajedničkim zbirkama. Živi i radi u Londonu.

Po jeziku i načinu pisanja, ova je knjiga revolucionarna; Eimear McBride uspoređuju s Joyceom, ne samo zato što je Irkinja nego jer piše nekonvencionalno - roman tijeka svijesti, razlomljena sintaksa, nema navodnika, razmaci, promjene fonta, kovanice riječi, vijuganje tekstom kao da se vozimo ulicama Londona.

Roman je u potpunosti ispričan iz perspektive mlade junakinje, ispresijecan, riječi i rečenice uskaču jedne u druge, misli se miješaju, a roman je sasvim neopterećen interpunkcijom. Glavna junakinja ove knjige pušta svoje misli i doživljaje da teku stranicama knjige.

Autorica je školovana glumica koja je po završetku studija shvatila da kazalište nije njezin medij. Školovana je po načelima škole Stanislavskog -ono što glumci rade na sceni, pokretom, tijelom, gestama, grimasama, ona pokušava prenijeti na papiru.

Priča prati osamnaestogodišnju djevojku koja iz Irske dolazi u London na studij glume, devedesetih godina prošlog stoljeća. Do tada je živjela veoma zaštićenim životom, beskrajno je neiskusna, naivna i nevina, i uzbudljiv studentski život ubrzo postaje njezina realnost. Želi promjenu, riješiti se očekivanja ženske pokornosti i čednosti, London je vrtlog novih iskustava.

Ubrzo, u nekom baru, upoznaje dvostruko starijeg glumca i s njim se polako upušta u turbulentan odnos - odnos za koji ni jedan ni drugi zapravo nisu spremni. Stephen čuva strašnu tajnu koju, uvjeren je, nitko ne zna, a kako vrijeme odmiče, dolazi čas da se konačno izgovori ono što se dotad činilo neizrecivim. Postoji li ljubav dovoljno jaka da prebrodi najjače kušnje?

Ispričan iz pozicije mlade pametne djevojke koja odrasta kroz dramatičnu ljubavnu vezu, bez tabua govori o svijetu u kojem ništa nije sveto ni nezamislivo. Priča je to o strasti i nevinosti, veselju i otkrićima koja se odvija u žustroj atmosferi Londona u devedesetima, s vrtlozima i tjeskobama odrastanja, kao i snagom nove ljubavi koja prelazi sve prepreke.

Velibor Čolić - Egzil za početnike, Vuković&Runjić

Velibor Čolić profesionalni je pisac i novinar rođen je u Bosni i Hercegovini, studirao je u Zagrebu, živi i radi u Francuskoj. Godine 2014. prima nagradu Francuske akademije za cjelokupni književni opus.

Autobiografski roman u kojem duhovito i dirljivo pripovijeda o svome odlasku u Francusku, počinjanju od nule, učenju francuskog i objavljivanju nekoliko romana na donedavno nepoznatom jeziku. Nesvakidašnji susreti i usputna prijateljstva, prve francuske ljubavi, suočavanje sa svijetom francuske administracije, usponi i padovi, strah, bol, nostalgija za domovinom i PTSP, sve su to teme kojih se Čolić hrabro dotiče.

"Egzil za početnike" dosad je objavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Roman počinje rečenicom: „Imam dvadeset osam godina i stižem u Rennes s prtljagom od svega tri riječi francuskog - Jean, Paul i Sartre." Pripovjedač priča u prvom licu, o svojoj nezavidnoj egzistencijalnoj situaciji  - bez materijalnih sredstava, bez konkretnog plana, podrške, pomoći u posve nepoznatoj sredini, u kojoj nema rodbine niti prijatelja i čiji mu je jezik posve nepoznat.

Roman čine kratke epizode u kojima pratimo kako pripovjedač postaje sve stabilniji i postaje pisac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!